Детска градина от Асеновград с европейска награда за иновативно обучение

16415
Детска градина от Асеновград с европейска награда за иновативно обучение
Снимка: Actualno.com

Със почетния знак „eTwinning School Label 2018-2019” бе удостоена ДГ „Никола Й. Вапцаров“ от Асеновград. Престижната награда се връчва за първи път, а удостоени с почетното отличие са над 1 200 учебни заведения от цяла Европа. Българските носители на наградата са 24 на брой: 18 училища и шест детски градини. Наградените учебни институции са признати за лидери в области, като: дигитална практика; иновативни и креативни подходи към педагoгиката; насърчаване на непрекъснатото професионално развитие на персонала и други. Сред шестте първенци от детските градини в България се нареди и асеновградската „Никола Й. Вапцаров“, след като успешно премина през два етапа на кандидатстване.

Какво представлява „еTwinning“?

Над 150 деца рисуваха, танцуваха и дефилираха с хвърчила в Асеновград

Над 150 деца и техните родители се включиха в третото издание на уличния фестивал „Брилянтин“. Арт инициативата се състоя п...

Това е общност на училищата в Европа. Тя предлага платформа за педагози /учители, библиотекари и други/, които работят в училища или детски градини в една от европейските страни. Преподавателите се включват в нея, за да общуват помежду си, да си сътрудничат, да развиват общи проекти. Целта на „еTwinning“ е да насърчава училищното сътрудничество в Европа, посредством информационни и комуникационни технологии, като осигурява подкрепа, инструменти и услуги за учебните заведения. Идеята за удостояването със знака „eTwinning School Label“ е да се оцени и награди участието, ангажираността и отдадеността на екипите от учители и училищни ръководители, в рамките на съответното учебно заведение. ДГ „Никола Й. Вапцаров“-Асенивград работи по „eTwinning“ от декември 2016 г.

До края на миналата година членовете на екипа на заведението успяват да реализират над 30 проекта, като съавтори и партньори в национални и международни проекти. Сред най-активните преподаватели в детската градина са старши учители Мариана Дафчева, Лиляна Желязкова и директорът Златка Тоскова. Трите вече са получили по няколко индивидуални награди с национален знак за качество. Мариана Дафчева си е заслужила две титли за реализираните проекти "Обичаят мартеница" и изпълненият в съавторство "Враг голям съм на боклука".

Лиляна Желязкова бе наградена, като партньор в проект "Сапунени мехурчета". Един от резултатите, който остава в полза на ДГ „Никола Й. Вапцаров“ от реализираните дейности по платформата, е признание, като лидер в сферата на образованието. Педагозите пък придобиват професионално развитие, обменят опит и си сътрудничат със свои колеги от други страни. Научават нови и различни идеи, които вече прилагат в обучението на малчуганите, чрез иновативни методи в образователния процес. Участвалите от Асеновград учители вече умеят да ползват различни приложения и уеб-базирани инструменти. Освен всичко, наградените училищни служители и директори ще бъдат поканени да се включат в специализирани програми за професионално развитие. Ползите за децата в детската градина от инициираните и осъществени проекти е обогатяване на знанията им, развитие на комуникативни умения и общуване с техни връзстници от други държави.

Чрез дейностите малките възпитаници на ДГ „Никола Й. Вапцаров“, които са близо 300 на брой, формират толерантно поведение у себе си. От тях около 8% са ромчетата.

Закриват Помощното училище в Асеновград

Закриват Центъра за специална образователна подкрепа „Свети Архангел Михаил“ в Асеновград. Институцията е позната на асенов...

"Това не са проекти, които се финансират, така че финансови постъпления за детската градина няма", обясни за Actualno.com директорът Златка Тоскова. Тя посочи, че в момента учебното заведени работи по над 20 идеи по „eTwinning“, в които ще бъдат включени деца от първа, трета и четвърта подготвителни групи на детската градина.

"Тази престижна награда издига имиджа не само на учебното заведение, но и на града, общината и България. Тя е признание за иновативността, креативността, творчеството, идеите на екипа, който ръководя. Горда съм, че за пореден път ДГ "Никола Й. Вапцаров" е отличена за иновациите, които прилага в образователния процес. Гордея се с екипа си от професионалисти, с които работя, и им благодаря от сърце", каза в заключение Тоскова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини