Ето ги добрите каузи, отличени в конкурса за доброволческа инициатива в Асеновград

4575
Ето ги добрите каузи, отличени в конкурса за доброволческа инициатива в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Градска библиотека "Паисий Хилендарски"

Четири благородни каузи, извършени в Асеновградско, бяха наградени в конкурса на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" за доброволчески инициативи, проведени през 2018 г. С приз "Донка Пашкова" бяха наградени инициатори на акции, които са оставили траен спомен у асеновградчани и са подпомогнали развитието на града. През тази година номинираните доброволчески инициативи, реализирани на територията на община Асеновград, наброяваха рекордните 29. Сред всички тях, журито трябваше да направи своя труден избор и да отличи първенците.

Празнуваме Международния ден на доброволчеството

Спасителни действия при земетресение и последващ пожар ще бъдат демонстрирани на 5 декември - Световен ден на доброволеца. Уникалната д...

Първата наградена кауза е за възстановяване на параклис „Свети Пророк Илия” (гръцкия). Идеята е на асеновградчанина Иван Чойков и група доброволци. Целта на гражданите чрез реализиране на инициативата е подпомагане на културно-историческото наследство в региона. За изпълнение на задачата доброволците извършиха цялостен ремонт и възстановяване на параклиса, транспортиране на строителни материали с коли, камиони и коне, реставриране на стенописи, поставяне на маси, заслони, пейки, беседка, 10-метров светещ кръст, поддържане на цветна градина, традиционно раздаване на курбан за здраве на храмовия празник.

В категорията "Благотворителни инициативи" с приз "Донка Пашкова" бе удостоена гражданската организация "Станимашка фотoграфчийница", която е визуализирана чрез Facebook група. Нейни създатели са Елена Граматикова, Атанас Кендев и Стойчо Тосков. Целта им е опазване и съхранение на родовата памет и културно-историческото наследство на Асеновград и региона. Дейностите, с които те се отличиха през изминалата година, са поставяне  на паметна плоча на фотографа Крум Савов, издирване на фотографии от близкото и далечно минало на града, организиране на изложби и поставяне на модули за празнични експозиции, презентации и 30 нови публикувани в социалната мрежа албуми със снимки от живота в някогашна Станимака.

В категорията "Екологични акции" наградените са ученици от ПГ “Цар Иван Асен II в Асеновград. Тяхната цел е подобряване на еко средата в парка до "Пешеходния мост". През годината възпитаниците на гимназията засадиха дървета, боядисваха пейки и кошчета за смет, хигиенизираха и поставиха метални постаменти на стълбите.

Инициаторите на още една благородна кауза бяха удостоена с приз "Донка Пашкова". Мария Велкова, Деяна Андреева и Валентина Василева бяха възнаградени за кампанията, която проведоха под мотото “С обич за Ева”. Целта бе събиране на средства за лечението на 4-годишната Ева Чолакова, която страда от "Сарком на Юинг". Младите дами от благотворителния щаб организираха базар и търг, които бяха проведени в Народно читалище “Родолюбие”. Там, от открити щандове за хранителни и промишлени стоки всеки можеше да си закупи разнообразни изделия, а събраните средства от няколко поредни инициативи са в размер на 25 000 лева.

Варна е лидер в областта на доброволчеството у нас

Варна е водеща в България в създаването на условия за рaзвитие на доброволчеството, съобщи Община Варна. Това стана ясно по време на к...

За "Рицар на добрата воля", пък, за трета поредна година стана бе обявен Христо Коватлиев. Неговата кауза е всяка година да провежда 2-месечен безплатен курс по графичен дизайн за деца и младежи. Коватлиев се занимава с дизайн на корици на книги към американска издателска агенция. Най-възрастният доброволец за 2018 г. е Иван Деков. Той получи грамота за възстановяване на четири параклиса в асеновградското село Горнослав и за това, че по този начин подпомага съхранението на културно-историческото наследство в региона.

"С всяка изминала година нараства доброволчеството в Асеновград и все повече хора се включват в благотворителни каузи и инициативи, даряват доброволен труд и изразяват морална подкрепа.", каза директорът на асеновградската библиотека - Милена Марковска по време на официалното връчване на наградите за доброволческа инициатива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com