Горноводенци притеснени за гората и пътя си

3619
Горноводенци притеснени за гората и пътя си
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

За поголовна сеч сигнализираха читатели на Actualno.com. По думите на местни, между четири и шест камиона с дървени трупи ежедневно се режат от гората край асеновградския квартал "Горни Воден". Хората се притесняват, че измежду обозначените дървесни видове се отсичат и здрави. Ситуацията продължавала през цялото лято и до днес, без значение дали е празничен или делничен ден, дърводобивът не спирал. Хората алармират, че трупите са с диаметър 70-80 сантиметра и видимо не изглеждат да са болни, коментират жители на квартала. И обясняват, че сечището се намира в близост до Горниводенския манастир "Свети Свети Кирик и Юлита".

Освен всичко, заради тежестта и вибрациите на камионите, които ежедневно преминават през района, е започнал да се разрушава и самият път. Образувало се е свлачище, а по думите на горноводенци дори е била наводнена и къща на едно от семействата. Въпреки това, хората не са сигнализирали компетентните институции.

Нито един сигнал за доставена некачествена дървесина в Ивайловград

Нито един сигнал за доставена некачествена дървесина няма в Ивайловград. Това се дължи на съвместните действия между ръководството на ...

Екипът ни потърси отговор от Изпълнителна агенция по горите на въпроса дали притесненията на гражданите са основателни. От там ни отговориха, че непосредствено над Асеновград в квартал "Горни Воден" в момента няма действащи дърводобивни обекти. По преминаващия от там път се транспортира дървесина от такива, които са отдалечени на около 13 километра на юг от село Лясково.

Трасето е единствено за преминаване поради свлачищни процеси, заради които асфалтовият път от Асеновград към споменатото село, преминаващ покрай НПК Асенова крепост, е затворен за товарни автомобили още от края на 2017 г. Цялото количество добита дървесина от дърводобивни обекти в землищата на Лясково, в района на Държавно горско стопанство-Асеновград и село Добралък, община Куклен - в района на Държавно горско стопанство-Пловдив се транспортира по въпросния пътен участък.

От агенцията подчертаха, че действащите в момента дърводобивни обекти, от които се транспортира дървесина по горепосочения път са 20 на брой насаждения, с общ очакван добив от близо 4 800 куб. м. Освен това, проверки от горските инспектори на Регионална дирекция по горите–Пловдив са извършени на споменатите дърводобивни обекти. Не са констатирани нарушения на Закона за горите и подзаконовите нормативни актове.

От началото на септември досега, обектите са проверявани четири пъти, съобщиха за Actualno.com от Изпълнителната агенция. Съгласно разпоредбите на Закона за горите, глобите за нарушителите са в размер от 50 лева до 3 000 лева. В района на дейността на държавните горски стопанства в Асеновград и Пловдив фирмите изпълнители, които се занимават с усвояване на дървесината, са "Света гора", "Рафи-65 РБ", "Антонис-06" и "Марконигруп лес".

Шест бързи производства за дървесина без контролна марка в Старозагорско

Производствата са образувани след извършени проверки от полицейски екипи на 9 януари. В Казанлък са проверени двама мъже, на 24 и на 1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com