Асеновградчани искат ново гласуване за избор на почетен гражданин

5850
Асеновградчани искат ново гласуване за избор на почетен гражданин
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Асеновградчани се обявиха против избора на старейшините - "Почетен гражданин" на Асеновград да бъде местен бизнесмен. По-голяма част от общинските съветници на града подкрепиха номинацията на Росен Чаталбашев по време на априлската си сесия и по този начин той бе удостоен с приза. Избраният за "Почетен гражданин" е родом от Гоце Делчев. Негова е идеята за побратимяване на община Асеновград с руския град Старий Оскол. Чаталбашев е собственик на голямо предприятие за производство на вино и така осигурява работа и поминък на множество асеновградчани. Срещу изненадващия избор се обединиха множество граждани.

Инициативен комитет организира подписка, която ще депозира пред председателя на местния парламент - Драгомир Георгиев. Хората настояват да бъде свикано извънредно заседание на Общински съвет-Асеновград и кандидатурите да бъдат подложени на ново гласуване, като името на Росен Чаталбашев бъде изключено от списъка. Според недоволните, създалата се безпрецедентна ситуация е недопустима и говори за крайно разминаване на нагласи, относно кои са най-одобряваните от асеновградчани номинации, от една страна, и крайният резултат от вота на общинските съветници, от друга.

Осем имена в битка за "Почетен гражданин" на Асеновград утре

Кой ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин" на Асеновград, решават съветниците в града. Гласуването ще бъде тайно, а кандидат...

Изборът предизвика бурна реакция и в социалните мрежи, където гражданите питат с какво бизнесменът е допринесъл за Асеновград, за културата, изкуството, спорта или по какъв друг начин е полуляризирал името на града. "С това си решение Общинският съвет рязко обезсмисля почетното гражданство като обществено признание на асеновградчани и демонстративно показа, че не се интересува и не се съобразява при решенията си с волята на съгражданите си. Ваше и на колегите ви общински съветници е да намерите най-разумния начин да поправите стореното", се казва в протестното писмо на организаторите.

Към петицията, инициаторите ще приложат и част от гражданската подписка в подкрепа на искането, като посочват изрично, че очакват адекватна реакция, от страна на управниците на Асеновград. Всеки може да свали писмото, публикувано във фейсбук групата "Станимашка фотографчийница" и да събира подписи до 30.04.19 г. на гърба на листа. Веднага след този срок документът ще бъде внесен до председателя на Общински съвет-Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com