Какво да правим ако пострадаме в планината

6649
Какво да правим ако пострадаме в планината
Снимка: Actualno.com

Важно е при злополука в планината да не изпадаме в паника. Може да сме уплашени, но трябва да запазим самообладание и да правим само неща, които сме усвоили и сме сигурни, че са правилни. С този съвет лекторът Николай Аргиров стартира първият публичен безплатен курс в Асеновград за оказване на първа помощ на пострадал в планински условия. Насочеността на темата бе наранявания по време на походи в планината.

Тръгвайки към необятните планински върхове и поляни, задължително трябва да носим в раницата си няколко ценни неща: ръкавици; по възможност, одеало; стерилна марля и памук; бинт; тетрадка и химикал; пинсета; триъгълна кърпа; найлонови пликчета; ножица или ножче; по-дебели дрехи и други, в зависимост от случая.

Не са добри условията за туризъм в планините

Гъстата мъгла, слабият до умерен вятър и ниските температури за предпоставка за лоши условия за туризъм в планините днес, съобщиха от П...

Сред най-важните действия, с които начинаещи или вече опитни планинари е добре да бъдат запознати, са измерване на пулса, броя на вдишванията и приблизителна телесната температура на ранения. Всеки може да прецени дали тялото на човека срещу него е по-загрято или съответно – по-студено. Нормалната телесна температура при хората е между 36 и 37 градуса. Пулсациите на сърцето трябва да са в рамките между 60 и 100 удара в минута, а при по-възрастни планинари могат да достигнат и около 50. Вдишванията при нормално положение трябва да наброяват не повече от 20 за минута. Темата за кръвозагуба при нараняване в планината предизвика най-оживен интерес сред многобройните присъстващи в залата. Когато човек загуби голямо количество кръв, той може да изпадне в шок.

Типичните симтоми на кръвоизлив са по-бледа кожа и засилен пулс в началото, който с течение на времето постепенно отслабва под нормалното. В такъв случай трябва да се запази телесната температура на пострадалия. Той се поставя в легнало положение и крайниците му са леко повдигнати. При ухапване от насекомо е важно да извадим жилото от раната, ако такова е останало вътре и да охладим мястото. В случай, че пострадалият е алергичен, той би следвало да е предварително подготвен, като си носи необходимото лекарство. Ако няма такова, незабавно поставяме нещо студено около гърлото, с цел да се свият кръвоносните съдове и така да се освободи място за проникване на кислород до трахеята. Веднага след това, се обаждаме на Спешния телефон 112.

Винаги когато тръгваме в планината трябва да имаме мобилно устройство с добре заредена батерия. При всякакъв вид планински злополуки задължително трябва да повикаме спешна помощ колкото се може по-бързо. По време на разговора с оператор на телефон 112 описваме къде се намираме, каква е ситуацията в момента, какво точно се е случило, колко са пострадалите и никога не затваряме първи.

Цяла планина се срути в Китай (ВИДЕО)

Светът е голям и невероятни неща дебнат отвсякъде. Едно такова се случи и беше заснето в Китай. Става въпрос за момента, в който цяла ...

При ухапване от куче, лисица или друг бозайник е важно раната да бъде промита със сапунена вода, за да се избегне заразяване от бяс. Затова е добре в раница си да носим малко прах за пране, затворен в найлонов плик и съответно да го разтворим с вода при нужда. Препоръчително е пострадалият да е легнал, като при възможност, мястото на ухапването да е повдигнато нагоре. След това се прави превръзка. В случай, че крайникът е ампутиран, той трябва да се съхарани в найлонов плик и на студено, а нараняването също се превързва. Не е препоръчително да се прави кръвоспираща превръзка, тъй като е възможно да се образува тромб. Това е съсирек, който достигне ли до някой от вътрешните органи, може да предизвика фатален за пациента изход от ситуацията. Този вид превъзрване се прави единствено при изключително сериозно раняване и силна кръвозагуба.

„Ако Вие или някой от групата туристи е ухапан от змия не е добре да се пробвате да изсмуквате отровата от мястото на ухапването, както е по филмите.“, категоричен бе Николай Аргиров. В случая се налага студен компрес. А за да се намали кръвоснабдяването при раната, крайникът не се вдига нагоре. При счупване в основата на черепа пострадалият не трябва да бъде местен, защото могат да бъдат разместени прешленните връзки. Симптомите в този случай се появяват до няколко минути – тъмни кръгове около очите /т.нар. „хипократови очила“/, подуване при мястото на счупването, кръвотечение от носа, ушите или дори от очите. Когато раненият е изпаднал в безсъзнание, но има наличие на дишане, трябва да го обърнем настрани.

Преместването се извършва, като тазът и рамото се придърпват едновременно. След това го покриваме, за да запазим телесната температура на тялото. При така наречените случаи на „гълтане на езика“, трябва главата да бъде придърпана нагоре, за да се освободи място за проникване на въздух и да се осигури дишане. При забито чуждо тяло, то не се изважда, защото така може да се предизвика кръвоизлив. Мястото на нараняването се фиксира с тампони от двата края и се превързва. При изкълчване или счупване е подходящо да се направи шина от възможно по-здрави клони. Раната се налага със студен компрес и се превързва стабилно, като трябва да се обездвижат двете съседни на счупването стави. В случай, че пострадалият не може да се движи сам е необходимо да се направи импровизирана носилка от одеялото.

„При всяка една от ситуациите задължително се ползват ръкавици, защото личната безопасност е преди всичко останало.“, съветва още лекторът.

В Русе вече няма да обикалят църквите на Великден

Русенският митрополит Наум слага край на традицията да се обикалят църквите в епархията в нощта на Великден. Решението, което изненада ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване