Кметът на Асеновград се тества за COVID-19

2890
Кметът на Асеновград се тества за COVID-19
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Отрицателен е резултатът от PCR теста за коронавирус на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев. Повод за направено изследване е новосъздадената лаборатория за тестване на COVID проби. Градоначалникът посочи, че не е имал симптоми. "Реших да си направя теста заради разрастващата се заболеваемост в страната. Трябва да сме отговорни пред себе си и пред другите“, написа в страницата си във Facebook Грудев. Той припомни, че никой не е застрахован, затова трябва да спазваме противоепидемичните мерким, като призова асеновградчани да носят маска на лицето си.

Теория на конспирацията или не съвсем: Може ли да вярваме на PCR тестовете за коронавируса?

Какво имаме предвид, когато кажем, че човек има положителен PCR тест за коронавирус? Това всъщност не означава, че въпросният човек е б...

Пред медии кметът обясни, че болницата в Асеновград е една от малкото в България, които са на самоиздръжка, като общината е готова да подпомогне при необходимост. Със собствен бюджет лечебното заведение в града осигури преместваемия павилион, който ще служи само за пробовземна. Целта е пациентите, които искат да се изследват, да не преминават през отделенията на болницата. След като бъде взета пробата, тя се транспортира в специална храдилна чанта до звеното на микробиологичната лаборатория, определено за изследване само на PCR тестове. Пътят на едно изследване преминава през различни етапи така, че лаборантът да не е застрашен от заразяване, нито резултатът - от опорочаване, увери управителят на МБАЛ - Асеновград доктор Иван Червенков. Необходимото технологично време от пробовземането до излизане на резултата е в рамките на три часа.

Той обясни, че предстоят разговори с Регионалната здраноосигурителна каса (РЗОК) в Пловдив за сключване на договор, който да осигури работата на лечебното заведение с направления именно за PCR тестове. Това ще стане, след като бъдат изяснени критериите за издаването на такива, от страна на общопрактикуващите лекари. В пробовземната на асеновградската болница проби за PCR тестове ще се вземат от 08:00 ч. до 09:00 ч. и от 14:00 ч. до 15:00 ч. Следобедните ще стартират от следващия месец. Резултати ще се получават след 13:00 ч. Няма изисквания и условия към пациента за вземането на самата проба. Условие е да са спазени общите противоепидемични мерки. Тестът ще струва 110 лева, ако желаещите да се изследват са без направление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com