Крие ли нарочно община Асеновград информация от обществено значение?

6621
Крие ли нарочно община Асеновград информация от обществено значение?
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Община Асеновград закупува терен, подготвяйки го за изграждане на стадион, в село Нови Извор. Запитвайки градската управа за повече подробности по темата, екипът на Actualno.com остана изненадан от отговора.

Оказва се, че всъщност само е взето решение на Общинския съвет да се закупи земята. И няма значение, че в докладната записка пише за "изграждане на стадион", към момента това е само намерение, неподкрепено с идея или проект как да бъде реализирано. Не е ясно какви конкретни дейности ще бъдат извършени, нито какви съоръжения ще бъдат изградени и поставени в новия стадион. Община Асеновград няма и идея какви средства ще са необходими за инвестицията и по какъв начин ще бъде финансово обезпечена. За срокове, в такъв случай, изобщо не може да става въпрос.

10 000 лева от Община Асеновград в помощ на нуждаещи се

Общо 10 000 лева отпусна Община Асенoвградна на девет жители. Част от тях страдат от различни заболявания, а на други са проведени скъп...

От устният отговор, който получихме, не стана ясно разполага ли Нови извор на този етап с функциониращ стадион или с друг спортен обект за обществено ползване, както и по какъв начин е решено съоръжението да бъде създадено точно в това асеновградско село. Загадка остава въпросът за какво ѝ е на община Асеновград да закупува земя само с намерение за създаване на проект и без да знае колко ще струва всичко това.

Интересен е и отговорът на въпрос на Actualno.com от местното управление относно темата за разделното събиране на отпадъци. От общината не можаха да ни кажат какво количество е събрано от отделните видове към конкретен момент, средства в какъв размер са похарчени, с колко специализирани автомобила за разделно сметосъбиране разполага общината и в кои дни от седмицата се извършва такова. Вместо числа, от градската управа отговориха, че подобна статистика се изготвя в началото на всяка година за предходната и се предава отчет до края на месец март. Поради тази причина не могат да ни предоставят информацията, за която питаме и отговорите на питането ще открием едва, когато е готов документът. Неизяснен остава въпросът означава ли това, че община Асеновград не е наясно какви средства харчи месечно за разделно сметосъбиране и какво количество отпадък събира.

Вече трети ден липсва и отговор на питането на Actualno.com относно броя на съборените незаконни ромски постройки на територията на община Асеновград. Три дни администрацията не може да ги изброи и да съобщи. А би следвало тази информация не просто да съществува фактически, а и ангажираните с незаконното строителство служители да я знаят наизуст. Защото, иначе някак не е логично да съществуват различни отдели, звена, структури, дейности и предприятия, ангажирани по ресори в общината.

Освен това, пресцентърът на общината уточни в отговор на въпрос на Actualno.com, че отчет на Плана за интеграция на ромите ще има след пълното завършване на дейностите по плана. Въпросът на Actualno.com е кои от дейностите от Плана за интеграция на ромите в община Асеновград за 2018 - 2020 година вече са отчетени като изпълнени

Временно спират тока на Община Асеновград

Временно спират тока в сградата на Община Асеновград, за да бъде осъществена профилактика. Това съобщи кореспондентът на Actualno.com о...

И така, вместо конкретни отговори, тенденциозно или не, нерядко в отговор на официални писмени запитвания градската управа посочва членове и точки от съответен закон, в който можем да намерим информация, касаеща "общия случай". Отворен тук остава въпросът "Защо?".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com