МК: Разрушен паметник на културата в Асеновград да бъде реставриран в предишния му вид

2962
МК: Разрушен паметник на културата в Асеновград да бъде реставриран в предишния му вид
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Разрушеният паметник на културата в Асеновград - къщата на улица „Крепостна стена" №14 - трябва да бъде реконструиран и реставриран по реда на Закона за културното наследство. Това отговориха, като становище от Министерството на културата, на запитванe от страна на Actualno.com. Припомняме, че срутването на имота, който е частна собственост, породи недоволство и гневни коментари сред гражданите, а собственикът отказа да застане пред екипа ни и да коментира ситуацията.

Съгласно Закона за културното наследство, „собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние". Относно съдбата и състоянието на сградата през лятото на тази година бе свикана комисия, в която участие взеха експерти от Министерството на културата, НИНКН, община Асеновград и Регионален отдел „Национален строителен контрол“-Пловдив към Дирекция за национален строителен контрол. На място инспекцията е установила по документи, че като следствие от системното неподдържане на постройката, необитаване и естествено износване, тя е в много лошо техническо състояние и се саморазрушава. По сградата са били установени множество диагонални пукнатини, пропадания, а поради стръмния терен е поставена под съмнение и устойчивостта и носимостта на конструкцията. Лошата поддръжка и течовете са довели до загниване на гредоредите, носещите греди и колоните.

С над 30 000 лева Община Асеновград откупува собственост върху паметник на културата

За близо 30 200 лева Община Асеновград ще откупи собствеността на сграда, включена в списъка с недвижимите културни ценности. Съгласиет...

Тогава комисията е предложила на собствениците да изготвят за тяхна сметка пълно графично заснемане и фотодокументиране на сградата, достатъчно за осъществяване на нейната реконструкция. След като това е изпълнено и е получено положително становище от Министерството на културата, кметът на община Асеновград - доктор Емил Караиванов - е издал заповед за демонтиране на постройката, с изключение на каменните зидове в приземния етаж.

Последващата реконструкция следва да бъде извършена на база съгласуван проект по реда на Закона за културното наследство, в срок от 24 месеца, след издаване на строително разрешение за строеж. Така е последвало изработване на архитектурно заснемане на сградата. Представена е и пълна графична документация на обекта, придружена с конструктивно становище, посочват от Министерството на културата. Регистрираните недвижими паметници на културата в България са над 40 000. Къщата на улица "Крепостна стена" №14 е един от тях. Тя е архитектурно-строителен паметник на културата с предварителна категория „ансамблово значение” и съгласно Закона за културното наследство сградата запазва своя статут и категория на архитектурно-строителна недвижима културна ценност, с категория "местно значение". Обектът попада в групов паметник на културата Хълм „Свети архангели” в „Метошка махала”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com