X
 
 

Мълчанието на чиновниците: Има ли нови незаконни постройки в ромската махала на Асеновград?

2522 1
photo of Мълчанието на чиновниците: Има ли нови незаконни постройки в ромската махала на Асеновград?
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова
Повече от две години след протестите заради сбиването между ромски и български деца, ситуацията с изграждане и събаряне на незаконни постройки в местност "Лаково" и ромския квартал "Лозница" в Асеновград не се е променила. Това показва справка, предоставена на 04.06.19 г. на Actualno.com от общината в града.

Според данните, към 2018 г. са съставени 90 констативни протокола за установено незаконно застрояване на жилищни и стопански постройки в споменатите райони. Издадени са 65 заповеди за премахване. 20 от тях са оспорени по съдебен ред, като 15 са потвърдени с влезли в сила съдебни решения. Две от заповедите са отменени, а други три от съдебните производства не са приключили с влезли в сила решения. Съборените незаконни постройки в ромската махала на Асеновград са 48 на брой, 12 от които са премахнати доброволно и 36 - принудително.

Продължават да събарят незаконни постройки във Войводиново

И днес под полицейска охрана продължава разрушаването на незаконните постройки в с. Войводиново. Местната власт реши да заличи къщите, ...

Подобни бяха цифрите и през април 2018 г. Тогава от общината съобщиха, че към 31.12.17 г. са съставени 90 констативни протокола за установено незаконно застрояване в ромския квартал „Лозница“, касаещи общо 113 постройки /жилищни и стопански/. Издадени са били 65 заповеди за премахване, като 20 от тях са били обжалвани в Административен съд-Пловдив. 13 от обжалванията тогава са били оставени без уважение. През 2017 г. са били съборени общо 36 постройки, от които 12 са премахнати доброволно.

На въпросите, относно незаконното застрояване и в други квартали на Асеновград, от общината получихме мълчалив отказ за отговор. От градската управа отказаха да уточнят и какви мерки се предприемат, за да се ограничи изграждане на незаконни постройки? Замълчаха и по отношение на въпроса кога е била извършена последната проверка за установяване на такива на територията на целия Асеновград. Отказаха да отговорят и за кога са планирани нови инспекции в тази насока.

В крайна сметка, от предоставената информация не става ясно също дали от 2018 г. насам са провеждани нови проверки и дали са установени новоизградени незаконни постройки.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално