Над 174 000 кокошки и около 4 млн яйца ще бъдат унищожени заради птичи грип край Асеновград

5271
Над 174 000 кокошки и около 4 млн яйца ще бъдат унищожени заради птичи грип край Асеновград
Снимка: iStock/Guliver

Над 174 000 птици и около 4 000 000 яйца (около 240 тона) ще бъдат унищожени заради огнище н Инфлуенца в птицеферма край Асеновград. Птичият грип е установен за втори път на същото място в рамките на около месец. По данни на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е констатирала за трети път огнище на Инфлуенца по птиците в обекти на същата фирма в периода от април 2019 г. до юни 2020 година. Първото е било обявено на 05.04.19 г., а второто на 08.04.19 г. На 05.06.20 г. птичи грип бе засечен отново във фермата. Тогава бяха евтаназирани около 72 000 кокошки носачки.

В началото на юни 2020 г. на база завишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ, резултатът от който е доказал наличието на Инфлуенца по птиците, щам H5N8, уточняват от БАБХ. Към днешна дата е ясно, че са изпратени проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите потвърждават, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България. От агенцията посочват, че ако не бъдат предприети всички мерки по ликвидиране на констатираното огнище на птичия грип ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в животновъдните стопанства както на територията на област Пловдив, така и в цялата страна.

100 000 птици ще бъдат унищожени в Хасковско заради птичи грип

Над 100 000 птици в Хасковска област ще бъдат умъртвени – заради птичи грип, щам H5. Огнищата са се развили в две големи ферми &n...

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фирмата БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева. При първоначалното откриване на Инфлуенца във фермата край Асеновград собствениците посочиха, че 4-те им халетата, в които се отглеждат животните, са разделени едно от друго и заболяването е открито в 2 от тях. Евтаназирани са птиците, след което обектът е бил посетен от епизоотична комисия, която е извършила оглед на място. Установено е, че няма как да се гарантира, че птиците от различните постройки нямат контакт, поради което се налага кокошките и от останалите 3 халета да бъдат убити по хуманен начин. Фирмата не е продавала произведените яйца от 30 дни. И въпреки, че не е доказано, че продукцията, заразена с птичи грип е опасна за хората, тя следва да бъде унищожена, с цел да не се допусне разпространение по други птицеферми.

По непотвърдена информация, собствениците на обекта се опитали да възпрепятстват действията на служителите от агенцията. Твърди се също, че организирали протест заради унищожаването на бизнеса им. Actualno.com се опита да се свърже с фермерите, за да чуе и тяхната гледна точка по казуса, но безуспешно засега. Никой не отговаря на посочените два телефонни номера в контактите на официалния им интернет сайт. Екипът ни ще продължи да следи случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com