Над 800 души са посетили пещера "Добростански бисер" за месец

4064
Над 800 души са посетили пещера "Добростански бисер" за месец
Снимка: Actualno.com/Атанаска Мaркова

Над 800 души са посетили пещера "Добростански бисер" край Асеновград за месец (от деня на отварянето й за посетители до момента). Приходите за този период, въпреки карантинните мерки, са в размер на близо 3 200 лева от входни такси и около 650 лева от продажби на артикули в обекта.

Пещерата продължава да привлича все повече хора, предлагайки на вниманието и погледите на посетителите интересни образувания. Тя е малка, но природата е изваяла най-различни изображения. Вътре могат да се видят сталакмити, сталактити, сталактони. Има и малки езера. В тях се образуват бисерчета, които могат да съществуват само там. Напускайки естествената си среда, те се разрушават. В пещерата има и различни фигури, които всеки един посетител може да оприличи според въображението си - плачеща майка, заек, вълк и други.

Пещера "Добростански бисер" отваря врати с месец закъснение

Висока посещаемост в пещера "Добростански бисер" очакват от ОП "Туриъм" към община Асеновград, съобщи директорът на звеното Димитър Кир...

"Добростански бисер" се намира на 5 километра от село Добростан, община Асеновград. Пътят е асфалтиран и стигайки до вече нефункциониращата хижа "Марциганица", където могат да се паркират колите, има близо 800 метра ходене пеша. До пещерата се стига за около 20-30 минути по маркирана туристическа пътека. Тя продължава до село Югово и от там - до бившата хижа "Пашалийца". Пещерата е проучена за пръв път през 1963 г. 10 години по-късно тя е картирана, а през 90-те години на миналия век се стопанства от Туристическо дружество "Безово". На ОП "Туриъм" към община Асеновград е предоставена през 2018 г.

Обектът работи за туристи в петък, събота и неделя, на всички празнични дни и по предварителна заявка за не по-малко от 15 души през делничните дни. "Добростанския карстов район е вторият по богатство на пещери след карлуковския. Броят на картираните надхвърля 250, като в част от тях през зимата се установяват прилепи. Това са "Иванова дупка", "Каргина дупка", "Иванова вода" и "Добростански бисер". Сред изключително известните са и "Дружба", "Ледница" (където ледът се задържа чак до юни - юли) и "Топчика" (тя се намира над коритото на река Сушица и там са открити праисторически пещерни рисунки от първобитни хора на кон, козел и елен), обясни Димитър Кирков - директор на ОП "Туризъм" към община Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com