Намериха работа на 22-годишно момиче с увреждания

6068
Намериха работа на 22-годишно момиче с увреждания
Снимка: Facebook

Днес ще Ви разкажем един разказ с неочаквано продължение. Добрата новина е, че намериха работа на 22-годишно момиче с увреждания от Асеновград, след дълго лутане из институциите.

Николета е с диагноза Детска церебрална паралица (десностранна хемипареза) и епилепсия. Вече няколко месеца работи в Общината в града, като е назначена по европейска програма за младежи с увреждания. Срокът на дейността е 6-месечен. Задължението на Николета в работно време е да разнася документи, които трябва да бъдат подписани от служителите на различните отдели от Общинска администрация. Това е първата работа в живота на момичето, а по-леката форма на заболяването й позволява да се справя отлично с поставените задачи. Неволите на 22-годишната асеновградчанка и нейната майка Габриела Стефанова започнаха още преди години. След като Николета завърши средното си образование семейството се изправи пред нелеки житейски трудности, относно развитието на момичето във всяко отношение, за които Actualno.com Ви разказа в началото на 2017 г.

В Бургас спасиха бебе след уникална операция

Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в УМБАЛ-Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на болницата. С нея е спасен жив...

Преди около четири години, току-що дипломиралата се тийнейджърка посещава продължително време Дневния център за работа с деца с увреждания, но само по няколко часа на ден. През месец ноември миналата година се е провела поредната среща между Габриела Стефанова и заместник-кмета по хуманитарните дейности инженер Мария Вълканова. Темата на дискусията отново е била разкриването на нов център за младежи с увреждания над 18-годишна възраст. Тогава станало ясно, че „скоро няма да се случат нещата“, обяснява майката. На конкретната среща Габриела пак изразила притесненията си, че времето на детето ѝ не е ангажирано по никакъв начин. Николета посещавала ДЦРДУ два дни в седмицата, и то само по два-три часа, „което пак е нещо, но не и достатъчно“, коментира майката.

"При всичките ни срещи аз акцентирах, че трябва да се осигури заетост на тези младежи, за да се чувстват що-годе пълноценни и ангажирани. След една-две седмици Мария Вълканова ми се обади с предложение за работа. Регистрирахме Николета в Бюрото по труда и беше назначена от 01.01.18 г., като Технически организатор към Дирекция „Хуманитарни дейности", разказва вече поуспокоена Габриела Стефанова.

Първоначално, вече 22-годишната Николета, е била доста притеснена. Срещнала е малка трудност при намирането на различните кабинети по етажите. Притеснявала се е дали ще се справи и дали ръководители ѝ ще бъдат доволни от нея. Постепенно момичето успяло да свикне и вече се чувства добре. Ходи с желание и самочувствие на работа. Когато срещне свои познати първото нещо, което им казва, е че вече работи и е много щастлива. Разказва за колегите си - колко са мили и внимателни с нея.

"В личен разговор инженер Вълканова ми каза, че се надява Николета да остане на работа и след края на 6-месечния период по Програмата, който изтича през юни. Ако това стане аз ще бъда много щастлива, заедно с дъщеря ми, тъй като тя е диагностицирана с ДЦП (десностранна хемипареза) и епилепсия. Детето е с 97% инвалидност, което е предпоставка за трудно намиране на работа или дейност, подходяща за нея. Затова страшно много се радвам и съм благодарна, че се случи нещо, което не съм с мечтала и мислила дори", споделя с вълнение майката на Николета.

Лекари дариха средства за лечението на млада жена

Лекарите от Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново дариха средствата за отбелязване на професион...

След като за първи път е започнала работа 22-годишната асеновградчанка е прекратила посещенията си в ДЦРДУ, тъй като е назначена на пълен работен ден.

"Щастлива и доволна съм, че намерихме решение на един огромен проблем, който стои пред стотици такива семейства, като нашето. С какво да се занимават в домовете си другите деца и техните майки, които не могат да работят, защото трябва да се грижат за тях? Заради това са нужни Дневни центрове, подходящи работни места и т.н. Живея с огромната надежда и желание държавата да промени отношението си към хората с увреждания и да положи по-отговорни и адекватни стъпки в намирането на решения на проблемите им. Нужно е да се помага на семейства организирано.

Не всеки има сили и възможности да решава сам проблемите си. 22 години търся решение на всеки казус, който възниква пред нас, и успявам, до голяма степен. Гордея се с постигнатите резултати при Николета, както във физическото, така и в интелектуалното ѝ развитие. Работата позволява на детето ми да се чувства пълноценно и равнопоставено с останалите, а не затворено и отхвърлено. Иска се много внимание, грижа, подкрепа и средства. Тя ги получаваше в годините, както от семейството ни, така и от близки и приятели. Пожелавам на всички майки да бъдат борбени, силни, да не се предават и отчайват. Защото едно съм разбрала - все ще се намери решение, макар и трудно или по-късно", сподели в заключение пред екипа ни Габриела Стефанова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини