Община Асеновград тегли заем за спешни разплащания

2154
Община Асеновград тегли заем за спешни разплащания
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Дългосрочен дълг в размер на до 7 690 000 лева възнамерява да изтегли община Асеновград. Като причина за новия заем се изтъкват наложените финансови корекции по няколко проекта, изпълнени по оперативни програми. А именно: Водният цикъл в Асеновград, проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци, "Образователна инфраструктура - обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите на детски градини, модернизация на училища и рехабилитация на дворните им пространства” и последният е благоустрояването на квартал "Запад". Заемът ще бъде изтеглен от „Фонд за развитие на местното самоуправление в България – ФЛАГ”.

По думите на заместник-кмета по финансите доктор Теньо Манолов, голяма част от сумите са с решение на съда на последна инстанция и не могат повече да бъдат обжалвани. Освен това, той допълни, че вече са похарчени близо 308 000 лева за съдебни дела и още десетки хиляди левове - за адвокатски хонорари и услуги. Манолов подчерта, че впоследствие общинската администрация на Асеновград може да намери сили и ресурси, за да поеме част от задълженията със собствени средства. Поради това, сумата, която ще бъде поискана, не е фиксирана, а е определена с "ДО" 7 690 000 лева. Заместник-кметът обясни, че се наблюдава спад в приходите на общината заради ограничителните мерките във връзка с разпространението на COVID-19. "Ако не бяха настъпили такива обстоятелства, ние имахме идея да не теглим заем, а да се опитаме да покрием разходите със собствени ресурси", каза доктор Манолов по време на публичното обсъждане по темата.

Водният цикъл в Асеновград налага поемането на нов общински дълг

Нов краткосрочен общински дълг – безлихвен заем, за сметка на централния бюджет, възнамерява да поиска Община Асеновград. Предл...

Той посочи, че най-спешно е връщането на 4 000 000 лева към ФЛАГ, които трябва да бъдат разплатени до края на настоящата календарна година. И по думите му, без да се тегли заем, общината рискува да бъде блокирано изпълнението на инвестиционната програма, за да може да бъдат отделени пари за погасяване. Теньо Манолов уточни, че дългът, който трябва да се връща всъщност е в размер на 5 000 000 лева, но до момента управата е успяла да погаси 1 000 000 лева от тях със собствени средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com