Община Асеновград укрепва свлачището на пътя за Лясково за своя сметка, ако не дойде помощ от държавата

1241
Община Асеновград укрепва свлачището на пътя за Лясково за своя сметка, ако не дойде помощ от държавата
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Асеновград иска повторно пари от държавата за спешно укрепване на свлачището, възникнало на пътя преди НПК Асенова крепост. "Ако не последва отговор от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, общината ще е принудена със собствени средства да укрепи зоната", категоричен е кметът на града доктор Емил Караиванов. Припомняме, че свлачищните процеси се активизираха в края на юни миналата година.

До днес все още районът само е обезопасен с обозначителна лента и чували с пясък, което обаче не преустановява процесите по свличане на земна маса. В сила все още е и забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили по пътя Асеновград – село Лясково – село Яврово – село Добралък. Извършен бе оглед от „Геозащита“–Перник, според чието становище приблизителните размери на компрометирания участък бяха 0,360 декара площ с приблизителна дължина от 30 метра. От двете страни на участъка се наблюдават дъговидни пукнатини покрай осовата линия на пътното платно и банкета. По-силно изразени са тези, в посока на Асенова крепост.

Фирма на 20-годишен ще укрепва свлачището на Червен бряг

Фирмата на 20-годишния Христо Янков „Юнайтед Пропърти Груп“ ЕООД в консорциум с „Валмекс“ ЕООД ще укрепва голям...

По думите на градоначалника, категоричните препоръки на дружеството след огледа бяха да се изпълнят спешно силови укрепителни и повърхностно отводнителни дейности. Същата проверка бе извършена и от други специалисти. В края на септември 2018 г. община Асеновград внесе искане за финансиране към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Тогава местната управа поиска сумата от близо 250 000 лева, с която да бъдат извършени укрепителните работи. До настоящия момент няма отговор за финансиране. Съгласно последните промени в Правилника за организацията и дейността на посочената държавна комисия, искания, за които не са отпуснати средства в годината, в която са подадени, няма да бъдат разглеждани, ако за същите не е поискано повторно разглеждане. Крайният срок за това е 31.03.19 г. Общинската администрация на Асеновград увери, че е готова с писмото и ще поиска повторно отпускане на средства за укрепване на свлачището.

Този път обаче се налага исканата сума да бъде в размер на около 400 000 лева, тъй като обхватът свлечената зона се е разширил. Дължината на пропадналата част от пътя е достигнала 50 метра, т.е. се е увеличила с около 20 метра от деня на възникването досега. Според ръководството на града, съществува опасност свлачищният участък да стане по-голям при интензивна валежна обстановка, което не изключва възможността заради свлечена земна маса да бъде блокиран пътят между Асеновград и Смолян. Седем на брой са регистрираните свлачища по пътя към НПК Асенова крепост от 2104 г. до момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com