Общински съветници от Асеновград на обучение в Русе, с пътуване до Букурещ

1477
Общински съветници от Асеновград на обучение в Русе, с пътуване до Букурещ

На двудневен семинар в Русе, с културна програма в Букурещ, Румъния, заминават днес (30 септември) съветници от Асеновград. Целта е обмяна на опит и добри практики с тамошния Общински съвет. Семинарът ще продължи до неделя сутринта (2 октомври) и е на тема „Местно самоуправление“.

В семинара участие ще вземат около 25 от общо 32-ма общински съветници, към момента /след подадената оставка на Дамян Борисов от „Зелените“/. Няма конкретна информация какъв е точният брой на присъстващите и кои са те, тъй като в последния момент някои от заявилите желание да се включат са били възпрепятствани да пътуват. По непотвърдена информация, в семинара са поканени да се включат и част от местните журналисти, отразяващи събитията в града. В слуховете не се споменават имената им и за чия сметка ще участват. Припомняме, че през месец юни тази година групата на съветниците в Асеновград проведе подобно обучение в Гърция срещу сумата от 50 лева на човек, като останалите разходи за командировката отново бяха отделени от бюджета на Общинския съвет.

Заем от 10 млн. лв. ще тегли Община Асеновград, иска мнението на гражданите

Дългосрочен заем в размер на 10 млн. лв. възнамерява да изтегли Община Асеновград. Целта е с тази сума да бъде осигурено съфинансиранет...

„Съветниците тръгват днес, а сумата, която заплаща всеки от тях, е по 50 лева на човек, като допълнително събирахме по още 20 лева“, съобщи председателят доктор Светозар Шуманов. Останалата част от финансите са предвидени в Бюджета на Общинския съвет, гласуван и приет предварително.

По време на семинара ще бъдат обсъдени теми и проблеми, допускани като грешки от асеновградските съветници. Пресен пример за такава е протестът на прокуратурата за незаконосъобразност на няколко общински наредби и наложителното им преразглеждане и прегласуване. „За да не се стига до подобни случаи отново, в Русе ще се запознаем с техните разпоредби. Градът е областен център, което говори, че са с по-богат опит и имат преднина при изпълнение на местното самоуправление. Целта на семинара е обогатяване на личните знания, като общински съветници на Асеновград. Освен това - и сплотяване на колектива“, посочи Шуманов.

Председателят на съветниците разказа, че са получени покани и от други Общински съвети, но засега няма възможност за ежемесечно пътуване. Затова подобни мероприятия се осъществяват през три, четири месеца. Освен Асеновград и Русе, други общини няма да участват. „А пътуването до Букурещ е с цел културна програма за половин ден. Така или иначе сме близо там“, допълни Шуманов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com