Обвиниха шефа на МБАЛ-Асеновград, че харчи много за представителни разходи

5616
Обвиниха шефа на МБАЛ-Асеновград, че харчи много за представителни разходи
Снимка: Actualno.com

Премахнаха контрольора на МБАЛ-Асеновград с решение на Общинския съвет в града. Мотив за искането на част от съветниците е, че длъжността е излишна и натоварва бюджета на дружеството и на Общината.

"Нямаме претенции към Антонина Славова - нито като личност, нито като специалист. Затова не сме предложили човек, който да заеме мястото. В болницата се провежда ежегодно вътрешен одит и външен одит, като за последния се харчат около 14 000 лева, а от началото на тази година е назначен и финансов контрольор. Така че длъжността дублира функциите на останалите."

В ареста останаха четирима от общо 11 роми, нападнали деца в Асенoвград

Четирима от общо 11-те роми, нападнали деца в Асенoвград, остават в ареста. Останалите да бъдат освободени срещу парична гаранция от 3 ...

С това изказване от трибуната на местния парламент Костадин Яков – председател на общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Асенoвград – аргументира искането. Негови колеги изразиха несъгласието си с предложението, като посочиха, че болничният контрольор следи за разходването на средствата, от страна на управителя доктор Иван Червенков. Отправено бе обвинение, че за представителни разходи и реклама се харчат неоправдано много пари: за представителни разходи – около 24 000 лева, а за реклама – над 12 000 лева.

В отговор пред съветниците доктор Иван Червенков посочи, че е обиден от нападките към него и каза, че не е ползвал средства за лични облаги. Той бе категоричен, че за всички похарчени пари от бюджета на дружеството има официален документ. Червенков поясни, че представителните разходи са ползвани за празници, като Бабинден, 7-ми април – Ден на медицинския служител и други подобни. Разгорещеният парламентарен дебат приключи, след множество изказвания, с премахване на длъжността „Контрольр“.

Предложението бе прието с 18 гласа „За“. Антонина Славова бе назначена преди около година и половина, като по договор месечното й възнаграждение е в рамките на две минимални работни заплати. Днес по време на общинското заседание тя обяви, че за 2016 г. е получила общо 6 800 лева, а за тази - 6 200 лева до момента. Функциите на контрольора са да контролира провеждането на обществени поръчки; да изготвя документална проверка за законосъобразността на управление на МБАЛ-Асеновград; да следи законността при сключване и изпълнение на договори; да контролира продажбата и отдаването под наем на дълготрайни активи на дружеството; да съблюдава сключването, изменението и прекратяването на трудови договори, както и налагането на дисциплинарни наказания; да ревизира стимулирането и командироването на управителя и персонала; да проверява разходваните от управителя средства за представителни цели; да предлага мерки за отстраняване на констатирани нарушения.

Преди гласуването Антонина Славова аргументира оставането си на поста с това, че болницата е търговско дружество. Затова би било най-редно финансовата част да се управлява от икономист, вместо от лекар. В заключение, след приетото от Общинския съвет предложение дейността на контрольора да бъде прекратена, Божидар Малинов от БСП заяви: „Разбирам, че с това решение надграждането на Община Асеновград ще се случва чрез разграждане на контрола“.

Пускат делото за битите спортисти, Асенoвград се събира пред съда

Дават старт на делото срещу ромите, нападнали спортисти от отбора по гребане в Асенoвград. Процесът е насрочен за идната сряда /29.11.1...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com