Огнище на Инфлуенца в птицеферма край Асеновград

3514
Огнище на Инфлуенца в птицеферма край Асеновград
Снимка: Община Асеновград

Спешна среща на Общинската епизоотична комисия се състоя в Община Асеновград. Причина за извънредната среща стана откритото огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки, намиращ се в землището на града. Около 72 000 птици ще бъдат принудително умъртвени по хуманен начин. Ще се извърши обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект. Община Асеновград е предприела всички необходими мерки за ограничаване разпространението на заразата. Зоната, в която са пребивавали птиците, ще бъде механично почистена и многократно дезинфекцирана. Същото ще се извърши в помещенията, на оборудването и транспортните средства, както и на дворовете и улиците в и около птицевъдния обект. Собствениците на животните ще бъдат обезщетени, съгласно чл.141-148 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

По време на заседанието се взе решение за случая да бъдат уведомени и да предприемат съответните мерки всички кметове на населени места в общината. Те следва да информират собствениците на птицеферми, ферми за патици и други видове птици. Със заповед на кмета на община Асеновград доктор Христо Грудев ще бъде забранена търговията с живи птици, птиче месо, яйца и други пилешки продукти на територията на животинския и общинските пазари.

Нови две огнища на птичи грип регистрира БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две нови огнища на инфлуенца по птиците от щама H5N8 в животновъдни обе...

Определена е 3-километрова предпазна зона около животновъдния обект, в който е открито огнището. В нея влизат следните населени места: Асеновград и село Боянци; село Моминско. В 10-километровата наблюдаваната зона влизат: Крумово и Ягодово, Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево, Куклен, Руен, Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава, Лясково. В тези 2 зони е определено търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птичи месо и яйца за човешка консумация ще се извършва само и единствено при стриктно спазване на мерките, посочени в заповед №РД11-493/17.02.20 г. Забранено е организирането и провеждането на панаири, пазари и изложби за птици, както и разселване на птици за подобряване на дивечовия запас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com