Остарялата система - една от причините за зачестилите ВиК аварии в Асеновград

8766
Остарялата система - една от причините за зачестилите ВиК аварии в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Остарялата водопроводна система е една от причините за зачестилите аварии на съоръжения и тръбопроводи в Асеновград през последните седмици. Това каза за Actualno.com шефът на ВиК-Асеновград – инженер Димитър Кавалджиев. Той обясни подробно, че на този етап непрекъснато се работи по реновиране и ремонт на водоемите. И след като бъде въведено обновление, понякога налягането на водата се повишава. За да не се получават аварии, тя се отклонява към други водоизточници. Въпреки това, всички слаби места в мрежата се пукат. „Сега всички те са отстранени и се надяваме, че няма да има повече аварии.“, каза Кавалджиев.

Той припомни, че миналата седмица бе възникнал сериозен проблем с водоподаването в квартал „Запад“. Причината за това бе запушване на водопровод. По-късно се наложи и ремонт на спирателен кран, който е бил притворен години наред и се е осъществявал много малък дебит на водопровода, захранващ района. Вследствие, при една от авариите във водопроводната мрежа са попаднали и малки камъни, които достигнали до този кран. Понеже те са били малко по-големи от процепа, който е с размер около три сантиметра, са заседнали там. Управителят на асеновградския клон на ВиК ибясни, че материалът от който се изработват частите, е скъп и не се поддържа в наличност. Затова се наложи да бъде преустановено водоподаването, да се разглоби кранът, да се извади частта, да се набавят материалите, да се изработи и да се монтира новата. Отделно трябваше и водата от шахтата да се източи, за да може екипите да влязат вътре и да започнат дейността си. „Вдействителност, накрая хората ни благодариха, че сме си свършили работата и имат налягане, както никога друг път“.

Подмяна на стар водопровод в Асеновград слага край на честите аварии

Подменят стария водопровод на булевард „България“ в Асеновград. Счита се, че това ще подобри качеството на водоподаването и...

Междувременно, спирателен кран бе аварирал и в картал „Изток“. В тази връзка, със съжаление Димитър Кавалджиев посочи, че "водопроводната мрежа в Асеновград, водоемите и съоръженията са много стари и затова проблемите в града ще продължат". Той съобщи, че в момента се извършва ремонт на водоемът от средна зона, който се намира над помпена станция„Лаково“. Извършва се прешпакловка на съоржъението, а пукнатините се запълват със специална хидроизолация, като всичко е за сметка на ВиК-Пловдив. Планира се, след като бъде реновиран, той да продължи да захранва с вода жилищата на хората, живеещи западно от река Чая. Водоподаването към районите в източната страна от реката ще се извършва от „Лаково“.

Водоемът в „Параколово“ вече е в експлоатация, след като по него бяха извършени ремонт и профилактика. В момента той захранва с вода квартал „Запад“. Плановете са за вбъдеще това съоръжение да започне да осигурява ценната течноста за жителите на „Изток“ и „Баделема“. От ВиК планират водоем от висока зона, който е разположен над сградата на водното дружество в Асеновград, да бъде пуснат в експлоатация, след като му бъде извършен ремонт. Обмисля се той да захранва с вода височките части на града и кварталите „Запад“ и „Стадиона“.

Зачестилите аварии логично предизвикват въпроса защо Воден цикъл бе реализиран в малко повече от половината Асеновград, а не в целия. „Защото Европейският съюз отпусна на общината сума за изграждане на пречиствателна станция, включително довеждащите до нея канализации. За целта се направиха нови колекторни тръби, а на някои места се налагаше и смяна посоката на канализационните тръби. Защо само в определени части от града? Защото проектантите са преценили, че има нужда от корекция в конкретни зони, които да отвеждат водата до пречиствателната станция. И понеже от квартал „Изток“ тя се придвижва по гравитационнен път, там, не е сменена канализацията.", обясни в заключение инженер Кавалджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com