Парадокс: Улица в спорен имот липсва от регулационен план, но има име и номер

3462
Парадокс: Улица в спорен имот липсва от регулационен план, но има име и номер
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Община Асеновград е безсилна в решаването на казуса със заградения имот и блокирания вход на живеещи на улица "Сливница" в града. По случая са постъпили 13 жалби от асеновградчани към местната власт и още две към асеновградската прокуратура.

"Администрацията е извършила две проверки до момента и е предприела възможните законови мерки.", каза пред медии кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов. При първата инспекция не е установено нищо незаконно, а при повторната е констатирано, че са изградени бетонни заграждения, което официално чрез протокол е обявено за незаконно. Издаден е акт, който собствениците (наследниците на земята) имат право да обжалват в 7-дневен срок. Ако няма постъпила жалба в този период, ще последва издаване на заповед за премахване на бетонното съоръжение. Ако обжалване от собствениците все пак има и бъде постановено съдебно решение, другата законова стъпка, която може да предприеме община Асеновград, е също да подаде жалба до Административен съд-Пловдив в 14-дневен срок.

Собственици започнаха процедура по застрояване на зелена площ в Асеновград, "арестуваха" кола

Пореден абсурд в Асеновград. Имот - зелена зона, заради който бяха проведени дни на протести с демонстрации и палатков лагер, вече е ог...

Както стана ясно още в началото на възникване на казуса, имотът е върнат на наследниците чрез съдебно решение, което е влязло в сила през 2009 г. и все още е валидно. Въпреки това, парцелът е неурегулиран, а спорната част от улица "Сливница" не съществува в регулационния план на община Асеновград. Парадоксът идва от факта, че улицата е обозначена с име и съответен номер, но няма данни кой и по какъв начин е допуснал това да се случи, при условие, че участъкът липсва на скица. Тук възниква и въпросът - в такъв случай как е направена адресната регистрация на семейството, обитаващо жилищната сграда там.

"Докато по някакъв начин не се стигне до споразумение за изготвяне на подробен устройствен план (ПУП), който да изведе участъка извън регулацията на имота, няма как да се излезе от тази патова ситуация. Към настоящия момент, буквално община Асеновград няма полезен ход, освен да атакува незаконно издигнатото бетонно съоръжение. В случая, право на собствениците е да го заградят с леки заграждения, което всъщност ще възпрепятства преминаването по улица "Искра".", изрази виждането си по темата градоначалникът.

Караиванов посочи, че са провеждани разговори за евентуално обезщетяване на наследниците, но те в един момент са прекъснали. Кметът призна, че по казуса може да е допусната общинска грешка, но фактологията, с която разполага той, не посочва това. Не е ясно засега дали твърденията на жителите на квартала са верни, че през улицата преминава водопроводна, канализационна или друга мрежа. Знае се само, че в оградената зона се намира и противопожарен кран и поради ограничения достъп той няма да може да бъде ползван при нужда.

"Подземният кадастър на община Асеновград не посочва такова нещо. Той, обаче, наистина е непълен. Но факт е, че в настоящия регулационен план там не съществува улица. Може би, е имало застрояване преди 20 или 30 години и именно тогава са дадени име и номер на участъка.", каза в заключение Емил Караиванов.

Пореден протест в софийски квартал - заради застрояването и липса на условия за отглеждане на деца

Втори протест заради неуредиците със застрояване, паркиране и липса на детски градини ще се проведе в столичния квартал "Обеля". Той за...

Припомняме, че вследствие на ситуацията, възрастна жена, живееща на адреса, е получила инсулт, а заради загражденията линейката не е успяла да достигне до входа на жилището на пострадалата. Живеещите в района отново са депозирали докладна до Общински съвет-Асеновград, като чрез нея настояват на редовното заседание на асеновградските съветници, което ще се състои на 19.12.18 г., да бъде взето решение, с което да се възложи незабавно започване на отчуждителни процедури. Районна прокуратура-Асеновград също се е заела със случая и започва проверка за установяване на самоуправство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com