Паркоместата, заради които отрязаха дървета в Асеновград, ще се ползват безплатно

3805
Паркоместата, заради които отрязаха дървета в Асеновград, ще се ползват безплатно
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Паркоместата, заради които бяха отрязани дървета на улица "Асенова крепост", ще бъдат със свободен достъп на граждани. Проектът се изпълнява по обект от Инвестиционната програма на града за 2018 г., като освен места за паркиране, бе извършено още подмяна на тротоарна настилка и преасфалтиране на пътното платно в участъка от ОУ "Христо Ботев" до ДГ "Бако Динчо".

Районът не попада в зона за платено паркиране, а определянето на такива места се осъществява с решение на Общинския съвет в града. А такова предложение засега няма, т.е. новоизградените паркоместа на улица "Асенова крепост" на този етап ще се ползват безплатно, увери кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов.

Припомняме, че изсичането на дървета в тази зона предизвика негативни реакции от граждани. Инициативен комитет дори организира жалба с настояване да бъде извършена проверка. Документът бе изпратен до няколко държавни ведомства и все още се очаква отговор. "В споменатата зона повече дървета няма да бъдат отсичани, но на други места се предвижда такава дейност - по сигнали на граждани и предложения, във връзка с извършване на санитарно прочистване.", обясни градоначалникът.

Отсичат дървета заради паркоместа в Асеновград, граждани излизат на протест днес

Асеновградчани организират пореден импровизиран протест днес. Недоволството на гражданите е породено от масово изсичане на дървета на у...

Целта на изпълнение на проекта е улица "Асенова крепост" да бъде разширена по този начин, за да може да не се паркира на пътното платно, в нарушение на правилата за движението по пътищата и така да се затруднява преминаването на автомобили в асеновградския квартал "Свети Георги".

Отрязаните дървета остават в склада на община Асеновград, като на по-късен етап се ползват за кметства в населените места, както и за граждани в социална нужда. Когато отсечените видове представляват дървесен материал и са в голямо количество, се прави процедура за предоставянето им чрез търг. Анализът показва, че дърветата, отрязани от улица "Асенова крепост" не могат да бъдат ползвани за друго, освен за огрев.

Преди да започне ремонтът в участъка е изпратена комисия за оглед на място. Установено е, че част от дърветата в зоната са в лошо състояние. Според санитарната експертиза, някои от отсечените дървесни видове са били със слаб растеж поради трайно засенчване, а повърхностната им коренова система критично е деформирала тротоарната настилка и част от пътното платно в участъка. За други от дърветата е констатирано загниване и суховършие, а при трети - разклонената силно корона е създавала опасност от инциденти, в случай на внезапни природни бедствия. Премахнатите дървета са Липа и Софор (вид Акация).

Издадена е заповед, с която е разрешено отсичане на общо девет дървесни видове, като сред тях няма защитени. А тъй като зоната не попада в горска територия, общинска администрация няма ангажимент да уведоми Държавно горско стопанство-Асеновград. Такива прочиствания на компрометирани и създаващи рискове дървесни видове в града е имало и преди и вероятно ще бъдат провеждани отново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com