Пазарене за ромска булка и "Ела се вие, превива" - на сцената в Асеновград (ВИДЕО)

4286
Пазарене за ромска булка и "Ела се вие, превива" - на сцената в Асеновград (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Възстановка на автентично "забиране" на кумове и сватове при българска сватба бе представена пред асеновградчани. Булка, младоженец, родители и роднини бяха облечени в типичните сватбарски носии. Свекъра и свекървата даряваха сватовете с традиционните български фолклорни кърпи, символизиращи искреността и чистотата на сърцето на жениха. Накрая младоженците разчупиха пита, за да се види кой ще „върти“ къщата. А най-развълнувана бе публиката, когато от сцената на зрителната зала на Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград зазвуча обичайната, непроменила стойността си през вековете мелодия на „Ела се вие, превива“, изпята от талантлива малка асеновградчанка. Любителите актьори изиграха няколко вида български хора от различни региони на страната.

Разкрити бяха и тайните на ритуала „къна“, който се провежда ден преди сватбата при турския етнос. На фона на типични ритми, десетина моми бяха наобиколили булката и танцуваха около нея, наричаха й пожелания. По-късно, „в деня на самата сватба“, се появи младоженецът. В знак на уважение пред роднините, той изигра автентичен традиционен танц със специално подбрани стъпки. После подари цвете на момата и веднага след това, започна веселбата.

Десето издание на най-голямото сватбено изложение

Юбилейното десето издание на Balcanica Wedding&Honeymoon Expo ще се проведе в дните 20 и 21 януари 2018 г. и ще представи актуалн...

Ромската сватба също бе представена точно, каквато е – пищна и шумна. Първо се състоя пазаренето между сватовете. Едва, когато те се разбраха за цената, започна подготовката за сватбения ден. Когато той настъпи, младоженецът пристигна с цялата си рода и с всичките си приятели. Задължително условие при взимането на булката при ромите е женихът да носи със себе си пари, бонбони и алкохол. Той застана пред „пазителите“ и започна да плаща, за да я вземе. След приключването на този ритуал, бе дадено същинското начало на сватбата. Диско водещ съобщаваше какви са подаръците за младото семейство от всеки един от роднините и гостите. А те се надпреварваха кой по-скъп дар да носи. За сватбеното тържество булката бе подготвила четири различни рокли, които сменяше между провеждането на различните обичаи.

Зрители на интересния спектакъл в читалището в Асеновград бяха асеновградчани от различни възрасти. Заедно с актьорите на сцената, близо час и половина се забавляваха и деца, тийнейджъри и възрастни. Целта на инициативата на Народно читалище "Родолюбие" бе да се покаже пред гражданите доброто съжителство и толерантността между българския, турския и ромския етноси в Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com