Петият най-силен сред кадетите в света: На световния подиум си мислех само едно - "Трябва да се докажа!"

2611
Петият най-силен сред кадетите в света: На световния подиум си мислех само едно - "Трябва да се докажа!"
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

"Не ми беше, трудно защото бях добре подготвен, макар че участвам за първи път на Световно първенство", каза уверено класиралият се на 5-то място асеновградчанин на състезание по вдигане на тежести, провело се в Лас Вегас. Той мечтае да стане олимпийски шампион. Обяснява, че за него това е "едно огромно постижение - сред толкова много атлети да станеш 5-и в света". 15-годишният Георги Йочев успя да заеме предната позиция сред общо 12 състезатели в категорията на кадетите до 89 килограма и така прослави името на България и родния си Асеновград отвъд океана. Той достигна този резултат чрез изтласкване на 154-килограмова тежест и изхвърляне на 123 килограма. Пред екипа на Actualno.com младият спортист сподели своите усещания и първи емоции след състезанието.

Георги разказа, че атмосферата в залата в Лас Вегас е била приятна, а емоцията - надъхваща. Сподели, че отношението на чужденците към българските състезатели в Америка е добро. Момчето се занимава с вдигане на тежести от шест години. Хоби няма, а любимото му занимание е само едно - щангите. Първият му и единствен треньор също е от Асеновград - Лъчезар Кишкилов. "Той ме научи никога да не се предавам, когато стане трудно", обяснява развълнуван Георги. Талантливият състезател казва, че този спорт му доставя удоволствие. Чрез него се е научил да е дисциплиниран, да не се отказва от целите си, да следва мечтите си. Асеновградчанинът оценява представянето си на Световния шампионат по вдигане на тежести като "много добро постижение за дебют на такова първенство". Онова, което не му е достигнало, за да се класира на по-предна позиция, е, че не е успял "да реализира максималните килограми, като при тренировка".

Скандал в щангите заради парите от премията на Милка Манева

Пореден скандал избухна във федерацията по щанги. Този път поводът е премията за сребърния медал на Милка Манева от олимпийските игри в...

Веднага след края на състезанието Георги се е обадил първо на своя треньор в Асеновград, за да го попита какво мисли за представянето. Кишкилов го подкрепил напълно и му отговорил, че е изключително доволен. В заключение младата надежда на щангите обясни, че не може да посочи какво България трябва да взаимства от чужденците, относно вдигането на тежести, тъй като никой от другите състезатели не го е впечатлил с нещо отличително.

"Предвид напрежението, непознатото и ново място, конкуренцията, а и фактът, че цялата подготовка премина изцяло и само в Асеновград, представянето на Георги Йочев е много добро", каза и треньорът на 15-годишния асеновградчанин, подчертавайки, че за него максимумът е изпълнен.

"Това е голямо щастие и радост да видиш детето си успешен спортист", сподели развълнувана гордата майка на младежа, която го очаква с нетърпение през следващата седмица да се върне у дома.

А таткото на момчето, не по-малко разчувстван каза: "Чувството е неописуемо! Да видиш твоето момче на световния подиум. Да е сред първите петима в света. Да видиш воля, характер и сила, изковани в залата в Асеновград - резултатът от тежкия труд, положен на тренировките. Как представя труда и всеотдайността на неговия личен треньор Лъчезар Кишкилов. Как защитава безграничната подкрепа на майка си. Прослави България и родния Асеновград. Мога да кажа с вдигната глава че съм много горд баща."

Федерацията по щанги чака дарения, за да плати рекордна глоба - иначе край с този спорт

Българската федерация по щанги (БФВТ) разчита на дарения, за да бъде платена наложена от Международната федерация по вдигане на тежести...

Каква е била първата мисъл на 15-годишния спортист, когато е излязъл пред многобройната публика в Лас Вегас? Той не си е помислил колко много хора са вперили поглед в него. Нито и за миг не се е уплашил или отстъпил крачка назад. Напротив - излизайки и заставайки пред щангите на подиума, в ума му е имало само една важна мисъл - "Трябва да се докажа!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

120 дни до Париж 2024: Златният медал по пътя на Мохамед към планината

Контузии застрашават класирането на Милов и Назарян за Париж 2024

Багата слага ново начало с битка срещу 9 години по-млад руснак

Спорт по телевизията днес - 28 март 2024 г.

Кобрата: Галата ще бъде зашеметяваща, имам насрочен мач с Чар за световната титла

Голяма звезда в таекуондото ще играе за България на Игрите в Париж

Нургюл Салимова: В Рейкявик повиших рейтинга си и загрях за Турнира на претендентките

Атентатът в Москва буди опасения за терористична атака на Олимпийските игри в Париж

3 години по-късно: Рускиня взе златния медал на хваната с допинг българка

Почина един от най-активните деятели на леката атлетика в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт