Полицай от карнавала в Асеновград "глобяваше“ за недобро настроение

3315
Полицай от карнавала в Асеновград "глобяваше“ за недобро настроение
Снимка: Actualno.com

Асеновградчани прогониха злите сили и приветстваха пролетта с грохота на кукерски чанове и под звуците на гайди и тъпани. Стотици местни и гости на Асеновград се включиха в тазгодишния карнавал, с който бе отбелязан Сирни заговезни. Денят, в който по-младите искат прошка от по-възрастните.

Няколко семейства отвориха широко вратите на своите домове, за да им „поскачат“ и потанцуват карнавалците и кукерите - за здраве на цялата фамилия. В замяна на това, домакините почерпиха с червено вино, питка, баница, бонбони. Валентин Кичуков посрещна благите гости със сланина с чесън и хляб. А за да ги сгрее в облачното и студено време, им сипа червено станимашко вино, като увери, че може да пие кой колкото поиска, защото божествената напитка е свързана към „винопровода“ и няма опасност да свърши. Най-младият участник в карнавала днес бе Христо - на 1 г. и 8 м. Той бе облечен в българска народна носия, като млад момък. Миналата година, когато бе само на осем месеца, детето носеше кукерска маска. Пред Actualno.com майката на Христо обясни, че идеята е да запознае сина си с българските традиции. Тя се надява момченцето й да израсне с тях. Да обича обичаите, чествани от неговите прадеди и да ги почита. Младежът вече има две носии, в които родителите му го обличат на Бъдни вечер и Коледа. Бащата на младия момък Христо – Боян Алексиев, който е един от възродителите на карнавала в Асенoвград, днес носеше тежки чанове на кръста си. Той заедно с 30-годишния Павел Павлов, който е родом от Гоце Делчев, решили да организират събитието в Асеновград, за първи път преди три години.

Дете на година и половина с роля на карнавала в Асенoвград

Кукери, монахини, свещеник, полицаи, булка и младоженец, свекър и свекърва, жена с най-древната професия и още много други образи ще за...

Обичаят в града се разчул бързо и желаещите да бъдат част от него ставали все повече. С всяка изминала година голям интерес към шествието проявяват и много деца и младежи. Днес костюмът на Павел тежеше около девет килограма, а чановете – още 40 килограма. Той разказа, че кукерският ритуал съществува от векове. Обичайно в Гоце Делчев се провежда на 1-ви януари – Сурва. Идеята е чрез кукерите да бъдат прогонени злите сили и лоши помисли и през цялата година в града да царуват добрината и благоденствието. В Асенoвград, освен кукерите, за допълнителната веселба в обстановката се погрижиха и различни герои, отразяващи роли от реалния живот. Запитан каква е диагнозата на българския народ, лекарят на карнавала отговори: „Отчаяние, скука, отегчение!“ Но той бе категоричен, че българинът може да бъде излекуван чрез добрина, силна воля и повече ентусиазъм в действията. Двете монахини споделиха, че днес на Сирни заговезни са се помолили за здраве на всички асеновградчани. За повече добри дела и да не забравят българите да пресъздават и поддържат своите традиции и обичаи. По време на цялото карнавално шествие, със зоркия си поглед полицай следеше и предупреждаваше, че ще „глобява“ участници и публика, които не са в добро настроение.

В асеновградския карнавал тази година се включиха още ромка, Пижо и Пенда, поп Ганчо, арабски шейх със своята любима, които раздаваха банкноти с пожелание за весел празник, гъдулар, жена от най-древната професия, че дори и самата Пролет, много моми и момци, облечени в български народни носии и други. Начело на шествието, което продължи повече от два часа, както традицията повелява, вървеше знаменосец. Кукерският карнавал приключи на площад „Академик Николай Хайтов“ в Асенoвград с дълго право хоро, в което, освен участниците, се включиха и много асеновградчани и гости на града.

Вижте снимки от празника в галерията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com