Пропадна нов път в Асеновград, реакция от общината няма (СНИМКИ)

10213
Пропадна нов път в Асеновград, реакция от общината няма (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Пътна отсечка, изцяло ремонтирана преди около три години, вече е почти пропаднала, алармират читатели на Actualno.com. Жители на квартал "Горни Воден" в Асеновград се притесняват, че улица "Гергана" с всеки изминал ден става негодна за ползване и всеки момент може да се случи инцидент.

Отвориха за движение ремонтираната улица "Христо Г. Данов" в центъра на Пловдив (СНИМКИ)

След основен ремонт пуснаха за движение улица „Христо Г. Данов“ в Пловдив. Днес по обяд загражденията бяха премахнати лично...

"Вярно е, че валя обилен и пороен дъжд, но пътят е нов. И може би, ако по този участък премине един камион, улицата ще пропадне", обясняват хората. Гражданите са решени да събират подписи и да внесат в общината протестната си подписка, адресирана до кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов. "Този път го чакахме много време и сега няколко години след основен ремонт да е по-зле от преди - малко е несериозно!", категорични са гражданите, припомняйки как ходеха на работа и училище с ботуши заради калта по време на ремонтните дейности.

Жители на квартала са съобщили за проблема и до самата администрация, но вече близо две седмици реакция няма. В отговор от градската управа, вместо да извършат проверка на място, направо им посочили, че информацията, с която хората разполагат е нова и било сигнализирано само за надигната шахта. Според живеещите на и в близост до разломената улица обаче под асфалта е влязла вода и постепенно са се образували неравности, наподобяващи вълни.

Справка в сайта на община Асеновград припомни, че изпълнителят на проекта е пловдивската фирма "Илва-ХГ" ООД. Според сключения през 2016 г. договор парите, похарчени за частта по асфалтирането от ремонта, са в размер на близо 95 000 лева. Договорните отношения са с наименование "Проектиране и изграждане на ул. "Гергана", кв. "Горни Воден", в участъка от ул. "Волга" до ул. "Напредък". Не става ясно засега дали пътят все още е в гаранционен срок, кога и за чия сметка ще бъдат поправени щетите.

Започна ремонт на улица "Александър Велики" в Бургас

Започна ремонт на улица "Александър Велики" в Бургас. В началото работата е поверена на ВиК, за смяна на старите тръби. След това улица...

Но според "Наредба №2 от 31.07.2013 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минмални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти" - чл.20, ал.4. т.8. "за автомагистралите гаранционният срок е пет години, републиканските пътища от I, II, III клас - три години, при основни ремонти и рехабилитация - две години; за останалите пътища и улиците - две години, а при основни ремонти - една година.

"Не може на нов път да сложат 2 сантиметра асфалт. Трябваше да помислят и да се предвиди, че наклонът на улицата е голям и е нормално да се случи точно това", обясняват разгневени горноводенци, като поясняват в заключение, че този път се ползва като главен и е със сериозна натовареност.

Улица „Гергана“ в квартал „Горни Воден“ бе заложена като обект в Инвестиционната програма на Асеновград за 2015 г. Тогава бе планирано изграждане на канализация, баластриране и частично асфалтиране. Ремонтът бе извършен в два етапа, като общата сума, отделена за цялостното реализиране на проекта, бе в размер на около 183 000 лева.

По въпроса дали и кога ще бъдат предприети мерки, преди да се е стигнало до инцидент и за чия сметка ще бъде извършен ремонт на ремонтирания участък, към момента от община Асеновград мълчат.

Дупки зейнаха по варненска улица след ремонт

Варненци се оплакаха от огромни дупки по улица "Георги Бенковски". След продължителни ремонтни дейности, тази пътната отсечка между бул...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com