Районен съд-Асеновград се мести в бившия Партиен дом

11089
Районен съд-Асеновград се мести в бившия Партиен дом
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Местят Районен съд-Асеновград в нова сграда. След като бъде извършен основен ремонт на помещенията, дейността на асеновградските магистрати ще бъде изместена на улица „Николай Хайтов“ №8, където се намира бившият партиен дом. В част от 6-етажната сграда към момента се помещават Районно управление „Полиция“ и Районна прокуратура. За целта бе обявена обществена поръчка, на която трябва да се явят поне двама кандидат-изпълнители, за да се реализират плановете на възложителя – Министерството на правосъдието. Сред мотивите за преместването е, че на този етап настоящата сграда вече не е в състояние да изпълнява пълноценно функцията си, броят на служителите в Районен съд вече е доста голям и затова е необходима по-голяма сграда. На новото място отново ще бъдат три съдебните зали, но по-добре разположени и устроени, според проекта. Каква ще е съдбата на настоящата сграда на Районен съд-Асеновград след преместването, която също като бившия Партиен дом е държавна собственост, засега не става ясно.

 

 

 

 

Стойността на поръчката е в размер на около 1 013 000 лева без ДДС, изпълнението трябва да бъде осъществено в строк до 180 календарни дни, а средствата ще бъдат осигурени от Висшия съдебен съвет. Предвидените за изпълнение строително-монтажни дейности включват основен ремонт и преустройство на помещенията, в зависимост от новите им функции. Подменени ще бъдат дограми, ще се постави топлоизолация на сградата, ще бъде ремонтирана покривната хидроизолация. Ремонт ще бъде извършен и на всички основни и специализирани инсталации. Към днешна дата, в същата тази сграда, пет от кабинетите се ползват от съдиите и председателя на Районния съд-Асеновград. Съдебната администрация, държавните съдебни изпълнители и служителите на Служба по вписванията работят в старата сграда на институцията - на улица „Цар Иван Асен“ №6, където се намират и съдебните зали.

Новото за Съда място в Асеновград ще има три входа - за граждани (откъм Централния площад „Академик Николай Хайтов“), служебен и вход за задържани. Според проекта, постройката ще разполага с обособена зона за сигурност с контролиран достъп за съдии, прокурори и разследващи органи със самостоятелен вход, стълбищна клетка и асансьор. Отделно ще има и звено, което ще е с ограничен достъп за задържани и принудително доведени лица. Тази зона ще се е със самостоятелен вход, стая за дежурен, санитарен възел, стая за престой на принудително доведени лица и коридор. Предвидено е и изграждане на двупосочна врата за вход и изход на хора в неравностойно положение, която ще се управлява електронно.

Помещенията, обслужващи граждани, ще бъдат със стъклени витрини и гишета. В сградата ще бъдат обособени още фоайе, съдебни зали, съвещателна зала, стая за престой на задържани (съответно – за жени, за мъже и за непълнолетни). Дограмата ще бъде PVC – 24 мм, двоен стъклопакет и К-стъкло в сив цвят. Прозорците на съдебните зали и на административния ръководител на съда няма да позволяват видимост от вън на вътре и ще са обезопасени против насилствено проникване. Гранитогрес ще бъде поставен в архива, а теракота - в санитарните помещения. Съществуващата каменна облицовка на вътрешните стени ще бъде запазена в автентичния й вид.

Преди около година бе обявена същата обществена поръчка, но порадли липса на достатъчно кандидати, тя бе прекратена. Желаещите да участват в конкурса сега, имат време да го направят до 17:00 ч. на 09.11.18 г. (петък).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com