С филм младежи от Асеновград дават пример как да променим света около себе си (ВИДЕО)

10235
С филм младежи от Асеновград дават пример как да променим света около себе си (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Младежи от Асеновград борят неправдите с видеоклип. Подрастващите от Общински младежки съвет заснеха някои от основните проблеми на града и гражданите. Но не, за да ги констатират, а за да покажат как не трябва да се постъпва, за да може всички да живеят в едно по-добро място. Идеята е възникнала съвсем спонтанно, докато момчетата размишлявали над темата как асеновградчани и българите по принцип ползват предимно фейсбук, за да споделят проблеми, вместо да предприемат мерки за решаването им. Тогава решили внезапно, че трябва да направят късометражен филм с поучителен финал, който да покаже отстрани как изглеждат "нарушителите".

Целта им е да повлияят върху мисленето на гражданите и да дадат пример, защото най-големите промени са родени от малки инициативи. Видеото е импровизирано и изготвено без предварителен сценарии за сцените. То набелязва едни от най-значимите проблеми в Асеновград - неправилното паркиране, вандализъм, замърсяване на околната среда. "Очакваме филмът да провокира много хора да предприемат действия, когато нещо не им харесва, вместо само да пишат по асеновградските групи и да се оплакват. Видеото не е насочено единствено към гражданите на Асеновград. То засяга цялата страна. И желанието ни е да достигне и да докосне колкото се може повече хора", обясниха за Actualno.com от Общинския младежки съвет.

Погромен вандализъм на гробището в Асеновград, дни преди Задушница (СНИМКИ)

Погром с множество счупени мраморни плочи, вази, кандилници (стъклени и глинени) и хлътнали гробища на новия гробищен парк в Асеновград...

Младежите казват, че не могат да предположат каква е причината толкова много граждани да нехаят за родния си град и по този начин да вредят на себе си. И приканват родителите да учат децата си още от малки да обичат природата и да я пазят. Видеото описва по ироничен начин действителността в Асеновград, казват инициаторите и подчертават, че макар да е от съвсем скоро, то вече дава резултат поне сред приятелите им.

"Има надежда. Ние вярваме, че младите хора са едно по-добро бъдеще за нашия град! Вие, като родители, имате отговорността да ги научите на култура, възпитание, учтивост и други човешки ценности! Ние, от Общинския младежки съвет, се срещаме с различни хора, които също като нас са си поставили за цел да работят с деца и младежи и да ги научат на нови, интересни и полезни неща. За съжаление, голяма част от жителите на нашия иначе прекрасен град, нямат нужното ниво на култура и възпитание и не са си научили децата на това. Не е нормално, докато ти обвиняваш кмета или комшията за това, че пред твоята къща има отпадъци, децата ти, които са вече на 16 г., да чупят пейки и да рушат обществени съоръжения (спортни или детски площадки). Не е нормално да се мислиш за нещо повече от другите, защото караш по-скъпа кола. Или, защото имаш познати "важни клечки" някъде. Този клип е направен с цел да накара всички граждани на Асеновград да се замислят и сами за себе си да направят избор. Това ли е светът, в който искате да живеете? Ако искате промяна, започнете от вас самите и вашите близки. Покажете доброто и нещата ще започнат да се случват както трябва", обнадеждени са в изказването си инициаторите от Общински младежки съвет.

Припомняме, че подобно видео, което се обяви против агресията и показваше, че тя не е качество, а недостатък, бе създадено преди няколко години от асеновградския СК "Хамон". Какво е показано във филма от тогава, вижте ТУК.

Арестуваха български ромки за вандализъм в гръцки музеи

Гръцката полиция задържа две българки от ромски произход, които са заподозрени във вандалски прояви в едни от най-известните музеи в Ат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com