Скандал в Асеновград: Гласуваш, но преференция липсва?

20640
Скандал в Асеновград: Гласуваш, но преференция липсва?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Как се отчитат гласовете от секционните избирателни комисии? Този въпрос постави асеновградчанката Райна Георгиева, чийто вот не е отчетен. Тя разказва как в деня на местни избори 2019 г. е упражнила правото си на глас в секция №20 в Асеновград. След публикуването на протоколите в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) жената видяла, че преференциалният ѝ вот липсва. Как ще го докаже?

В протокола не е вписана нито една преференция за съответния кандидат и изобщо за партията. Срещу номера и името на кандидатите записаното число е 0. В графата невалидни бюлетини също сумата е нулева. Така се оказало, че в секция №20 в Асеновград определената партия и кандидат за общински съветник нямат нито един глас. Засега не става ясно дали и други хора са гласували за същите кандидатирали се за местна власт и съответно и техните гласове да ги няма вписани в протокола.

Кандидатите за общински съветници в София с най-много преференции

Пет партии и един независим влизат в новия Столичен общински съвет. Това каза за БГНЕС председателят на общинската избирателна комисия ...

Райна Георгиева е учител в асеновградско училище, от години се занимава с обучение на деца и притежава немалък стаж в образователната сфера. Тя е абсолютно категорична, че е отбелязала правилно бюлетината. "Аз не съм възрастен или неграмотен човек, който не е наясно с гласуването. Винаги съм била прецизна във всичко. 100% съм сигурна, че не може да съм сгрешила. А дори и да съм направила грешка, бюлетината следва да е невалидна. Но в никакъв случай не съм отбелязала друг номер", обяснява асеновградчанката. И допълва, че "по подобна схема може да се съмняваме в истинността на резултатите и дали вотът не би могъл да бъде манипулиран".

Пред Actualno.com Райна изрази възмущението си, че точно подобни случаи отказват голяма част от българския народ да отиде до урните и това води до ниската избирателна активност. С риск да разкрие тайната на вота си, жената подаде писмена жалба до Общинската избирателна комисия (ОИК) в Асеновград и до ЦИК, като приложи сканираните протоколи с нулевите резултати. Днес се очаква членовете на ОИК да се произнесат с решение. Искането на Райна Георгиева е да бъде отворен чувалът с бюлетините от секция №20 в Асеновград и в нейно присъствие да бъде извършено повторно преброяване.

Жената настоява в случай, че грешката се докаже, да бъдат подведени под отговорност виновните. Райна заяви твърдо, че ако проблемът не бъде взет под внимание и разрешен от ОИК или ЦИК, ще подаде жалба и до Административен съд с настояване за повторно преброяване. А ако и това не помогне, тя е категорична, че ще заведе дело в Европейския съд по правата на човека, тъй като чрез неотчитането на вота ѝ е нарушено именно човешкото ѝ право на глас.

Същият проблем възникна и в Габрово, където общински съветник, гласувал за себе си преференциално, не откри отчетен гласа си в протокола на съответната секция.

Крайни резултати за евроизборите: Водачите на листите вземат най-много преференции

Четири дни след края на европейските избори, вече има публично достъпна пълна статистика що се отнася до резултатите и най-вече кой лич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика