Служители на община Асеновград пушат по прозорците на сградата (СНИМКИ)

10093
Служители на община Асеновград пушат по прозорците на сградата (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Позволено ли е на служителите от община Асеновград да пушат на отворен прозорец в кабинетите си? Кой следи за изпълнението на спазване Закона за здравето в сградата на общинската администрация в града? Има ли "спипани в крачка" и санкционирани за това? На всички тези въпроси се опитахме да потърсим отговор от градската управа.

Забраната за пушене на закрито остава

Парламентът отхвърли предложенията за промени в закона за здравето, които предвиждаха смекчаване на забраната за пушене на закрити мест...

Неведнъж читатели на Actualno.com са сигнализирали за подобна нередност. Предоставиха ни и снимки, като доказателство за този факт. Така, необезпокоявани и без притеснение в зимни и летни месеци, общински служители от Асеновград застават по прозорци на представителната структура, може би, за кратка почивка, независимо че имат регламентирана обедна такава.

И тъй като най-вероятно са затрупани от ежедневни задачи, нямат време за губене, за да излизат от сградата. Сигурно е по-лесно да палнат един фас набързо до прозореца и да продължат дейността си. Дали угарките от цигарите се събират в пепелници, или се изхвърлят директно на площада, не може да стане ясно от изпратените в редакцията ни снимки. В други случаи се пуши на отворен прозорец в коридора на последния етаж на общинска администрация, разказва нашият читател. И уточнява, че така миризмата от цигарен дим се разпространява понякога дори в целия коридор.

Тук възниква въпросът: да пушиш в общината не е ли същото като да запалиш една цигара в училище? Не са ли тези хората за пример - служителите от най-сериозната структура в Асеновград така, както учителите са изключителният пример за своите ученици? Не са ли те, които трябва да спазват най-стриктно от всички, закона и да показват гражданско самосъзнание? Или просто ще разчитаме на факта, че ангажираната с наблюдение за нарушения и при необходимост - санкциониране, по отношение Закона за здравето и в частност тютюнопушенето вътре в обществени сгради, е Регионална здравна инспекция-Пловдив.

След разказа на нашият читател, екипът на Actualno.com отправи запитване към градската управа. Помолихме от там да ни посочат кои са местата вътре в сградата на община Асеновград (в случай, че има такива), на които е разрешено пушенето на цигари, какъв вид (в какъв размер, ако е парична) е санкцията, ако бъдат заловени служители, които пушат на нерегламентирани за целта места, и кой е ангажиран да следи за това. Попитахме също дали за периода от началото на 2018 г. до момента са извършвани проверки по кабинети и коридори, относно пушенето в сградата и ако да - установени ли са нарушители, какъв е броят им и по какъв начин са наказани?

Страсбург забранява пушенето в паркове и градинки

Общинският съвет на Страсбург реши да забрани пушенето във всички обществени паркове и градини. Забраната влиза в сила от 1 юли и е пъ...

Отговор на последния въпрос не получихме. А за първите два ни бе препоръчано да си погледнем в Закона за здравето. За да ни улеснят, в отговора са цитирани конкретни членове и точки.

По казуса потърсихме и гледната точка на ръководството на общинска администрация. От пресцентъра съобщиха, че няма човек, който да "обикаля по кабинетите" и да проверява дали служителите пушат, защото всъщност такъв вид проверка се извършва само от Регионална здравна инспекция-Пловдив. А за да се случи такова събитие следва да бъде алармирано именно в пловдивската институция.

На този етап при ръководството на града не е постъпвал сигнал по засегнатата тема, посочиха още от пресцентъра.

А в края на гореизложените тези, разсъждения и факти, възниква само още един последен въпрос - за гражданите на община Асеновград безплатно ли е пушенето по прозорците на административната сграда?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com