Столетник от Асеновград: Ако знаех, че ще доживея 100 г. щях да се оженя пак (СНИМКИ)

17488
Столетник от Асеновград: Ако знаех, че ще доживея 100 г. щях да се оженя пак (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Бай Идриз, както го наричат местните, днес отпразнува своя 100-годишен юбилей. Столетникът посрещна празника в компанията на внучка си Шери и официални гости. Дядо Идриз казва, че ако е знаел, че ще доживее 100 г., щял да се ожени пак. През деня 100-годишният асеновградчанин обича да гледа филми и да се разхожда в двора на къщата си. Той живее в района на военното поделение в града и сам ходи до военния стол в Асеновград в централната част, където по проект „Признателност“ Министерството на отбраната осигурява безплатна храна за военноинвалиди, запасняци и ветерани.

Столетник обмисля да спре цигарите

Жителят на Кейптаун, Южна Африка, Фреди Блом разказа за желанието си да спре да пуши пред BBC News. Мъжът е взел това решение на 114 г...

Идриз Идризов е роден на 28.01.1920 г. Живял е в село Сполука, Русалско, в района на Кърджали. Той сподели, че спомен от детството му е страховитото виене на нощните чакали в родното му място. Столетникът се радва на 7 деца, 13 внуци и 17 правнуци. Най-големият му син е на 76 г. Част от близките му живеят в чужбина и в различни градове на страната. Има и такива, останали Асеновград, но семейството се събира предимно по време на големите мюсюлмански празници. Към момента за дядо Идриз основно се грижи внучка му Шери, която е и майка на малко дете. Юбилярът е служил 3 години в казармата на Крумовград.

Участвал е във Втората световна война през 1942 г., като е воювал за Германия, тъй като по онова време България е била неин съюзник. Внучка му разказва, че дядо й не приема никакви лекарства, а кръвното му е като на спортист – 120/80. Не обича да посещава лекари, освен когато има настинка. Харесва му да си похапва сладки неща. Ветеранът от войната си припомни за гладните времена и моментите на приятелски и не толкова дружелюбни срещи с военни от други армии. Той сподели, че по онова време на фронта сами са си приготвяли храната, като за цял месец за един човек е имало едва по 3 килограма брашно.

Купил е къщата си в Асеновград през 1970 г., когато отива да живее там, тъй като съпругата му Айше се разболяла тежко. Наложило се е тя да бъде по-близо до децата, за да има кой да й помага, да се грижи за нея и да й се провежда лечение. От община Асеновград Бай Идриз получи специален плакет с името му, поздравителен адрес от кмета на града доктор Христо Грудев и паричен подарък. Връчи му ги заместник-кметът на Асеновград Тамер Бейсимов. Той пожела на рожденика най-вече да бъде здрав и да се радва на близките хора още дълги години.

5000 лева за термоаблация и 100 лева за столетник отпусна Общинският съвет в Асеновград

С обща сума в размер на близо 9 000 лева Общински съвет-Асеновград подпомогна днес седем асеновградчани, съобщи кореспондентът на Actua...

Редникът от запаса бе награден и с юбилеен медал “75 години Втора световна война” и с почетна грамота, със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Наградите му връчи майор Емил Григоров от военното формирование в Асеновград. От името на Централния Съвет на съюза на ветераните от войните председателят на Съюза на ветераните от войните - Пловдив - Атанас Хаджиев връчи на столетника специален плакет на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните и календар, на който със снимка са увековечени ликовете на ветерани от честването на 75-тата годишнина от сраженията при Страцин и Стражин, както и поздравителен адрес.

Бай Идриз бе удостоен и шал с българския трибагреник. Като подарък получи и двата тома с разкази от поредицата “Ехо от войната”, написани от ветерани от Втората световна война. Книгите са придружени от послание, адресирано до Идриз Идризов по повод 100-годишния му юбилей.

Ветеран от войната навърши 100 години, брат е на контраадмирал Дичо Узунов

"Добре дошли на моя юбилей! Не казвам 100-годишнината, защото все още не вярвам, че съм на 100 години!“ – така ветеранът от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com