Съдът оправда асеновградски лекар за починало бебе

19648
Съдът оправда асеновградски лекар за починало бебе

Глоба в размер на 600 лева бе наложена на акушер-гинеколога и завеждащ АГ отделението в МБАЛ-Асеновград доктор Богдан Червенков. Асеновградският Районен съд отмени санкцията на лекаря.

Изпълнителна агенция „Медицински одит“-София наложи глобата на Богдан Червенков заради случая с починалото новородено бебе на семейство от садовското село Богданица. Припомняме, че скандалът бе предизвикан преди повече от година.

Четирима пешеходци и 67 водачи на каруци глобени в Асеновград

Общо четирима са глобените пешеходци в Асеновград, заловени да нарушават Закона за движение по пътищта през първите девет месеца от нас...

На 08.04.15 г. 28-годишната Минка Пенева ражда на пръв поглед здраво момиченце. Детето се появява на бял свят след 12-годишен стерилитет. То е родено чрез секцио, след като е преносено от майката девет дни. Кръщават момиченцето с името Боряна. Във времето на преносването на плода Минка трябвало да остане под лекарско наблюдение в болницата в Асеновград, но жената се прибирала вкъщи. Това наложило да бъде изписана служебно от болничното заведение няколко дни преди термина на раждането. В болницата Минка се върнала на 08.04.15 г. с болки и след преглед се оказало, че раждането е започнало. Боряна се родила с тегло 4,500 килограма и според епикризата - в тежко депресивно състояние. Четири часа след появата на бебето състоянието му изведнъж се влошило и то починало. Експертизи и проверки доказват, че смъртта е настъпила от остра асфикция – задушаване.

Родителите Йордан Ефтимов и Минка Пенева обвиняват доктор Богдан Червенков в проявена небрежност и допусната лекарска грешка. По-късно завеждат дело срещу него. На медика е наложена глоба в размер на 600 лева заради установени нарушения по Закона за здравето, споед който „правото на достъпна медицинска помощ се осъществява при прилагане на принципите на своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“. Доктор Червенков обжалва наказателното постановление на Изпълнителна агнеция „Медицински одит“-София и Районен съд-Асеновград реши да отмени санкцията.

Сред мотивите за решението на асеновградските магистрати е самоволното напускане на болницата от страна на пациентката. А предвид главичното прилежание на плода и неговите размери, не е констатирано състояние на спешност. Тройната съдебно-медицинска експертиза показала, че не е възникнала и нужда от планово секцио. Според документа предприетите лекарски действия и решения, касаещи раждането на малката Боряна, са били правилни. В експертизата се посочва, че смъртта на новороденото не е резултат от лекарска грешка или проявена небрежност. Не е констатирано и умишлено извършване на нарушението. Заради това Изпълнителна Агенция "Медицински одит"-София бе осъдена да изплати разноските по делото в размер на над 750 лева, а доктор Богдан Червенков бе оправдан.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд-Пловдив в срок от 14 дни след съобщаването му на страните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com