Съветници решават дали данъкът за автомобили в Асеновград да е с най-ниската законова стойност

12125
Съветници решават дали данъкът за автомобили в Асеновград да е с най-ниската законова стойност
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Най-ниската възможна стойност на увеличение данъка за превозно средство ще предложи пред Общински съвет-Асеновград кметът на града Емил Караиванов. Вариантът, който предлага администрацията ще бъде гласуван на сесията през месец Януари 2019 г. От местното управление припомнят, че повишаването на данъчните задължения за граждани се налага заради промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, в който са направени изменения, засягащи местните данъци и такси. Нововъведението влиза в сила от 01.01.19 г., като промените касаят три пера.

Първото е свързано с изменение в начина за облагане на автомобилите - леките и товарните до 3,5 тона. Данъкът се определя по формула, включваща два компонента - имуществен и екологичен. Първият отчита мощността и годината на производство на колата, а вторият - екологичното замърсяване, което би причинил съответният автомобил. Предложени са общо шест диапазона, като всяка община има възможност сама да избере какъв да бъде размерът на данъка за отделните превозни средства. А собствениците на автомобили могат да ползват данъчни преференции в случай, че притежаваната от тях кола отговаря на по-високи екологични стандарти - над "Евро 4".

Калкулатор показва колко точно замърсяваме с автомобилите си

Ако искате да знаете колко вредни емисии отделя автомобила ви при едно пътуване и да разберете колко замърсявате околната среда, вече и...

Второто изменение в Закона е отпадане на данъчното облекчение за основно жилище и определяне на данъка върху недвижимите имоти в пълен размер за всички жилища на едно лице, когато повече от едно жилище е определено като основно.

Третото изменение касае приемане на нови по-високи диапазони за данъка върху недвижимите имоти, които не са основно жилище, не са отдадени под наем и не са регистрирани, като места за настаняване в курортните населени места. За община Асеновград тази поправка засяга основно село Нареченски бани. Към момента действащият размер на данъка върху недвижимите имоти е в размер на 1,3 на 1 000 върху данъчната оценка на имота. Увеличава се от със стойности от 5 до 7 на 1 000.

Общинска администрация-Асеновград възнамерява да предложи за гласуване пред съветниците най-ниската ставка по всички пера, след като бъде извършен прецизен анализ. Така, предложението за жилищата ще е увеличението да е минималното от 5 на 1 000. За превозните средства, един от факторите, определящ данъка, ще е мощността на двигателя.

Стойността на финансите, които трябва да отделят асеновградчаните собственици на автомобили, произведени до края на 2005 г., е както следва:
за коли с мощност до 55 киловата - 0,34 лева за киловат;
от 55 до 74 киловата - 0,74 лева за киловат;
от 74 до 110 киловата - 1,10 лева за киловат;
от 110 до 150 киловата - 1,23 лева на киловат;
от 150 до 245 киловата - 1,60 лева за киловат;
над 245 киловата - 2,10 лева за киловат.

Автомобилните производители не виждат законови стимули за по-нови и екоавтомобили

Въпреки хвалбите на управляващите как с промени в Закона за местните данъци и такси ще се увеличи налогът върху по-стари и замърсяващи ...

За екологичния компонент предложението на администрацията в Асеновград също е стъпило на минималните ставки. Така, за някои автомобили дори ще се получи намаление в сумите, които ще платят собствениците им. Всичко това ще стане факт, едва ако Общински съвет-Асеновград приеме изменението в Наредбата за определяне на местните данъци и такси на територията на общината по време на януарската си сесия, в която ще бъде обсъждан и гласуван и бюджетът.

За справка: 1 киловат = 1,36 конски сили, следователно 100 киловата = 136 конски сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com