Точно 108 пъти асеновградчани изпълниха "Поздрав към Слънцето"

3034
Точно 108 пъти асеновградчани изпълниха "Поздрав към Слънцето"
Снимка: Actualno.com

Около 40 ентусиасти - мъже и жени - се включиха в най-масовото изпълнение на „Поздрав към Слънцето” рано тази сутрин на открито в Асеновград.

Идеята се реализира за първи път в града, а най-ранобудните асеновградчани изпълниха упражнението точно 108 пъти. Защо е избран точно този брой? Древните Веди считали числото 108 за символизиращо целостта на сътворението. То олицетворява сливането на мъжката и женската енергия. Всъщност числото не е 108, а е възприема като едно, нула и осем. Първата цифра представлява мъжката енергия - Ян, слънцето и потенциала, нарича се Пуруша.

Осем е женската енергия Ин, луната, безкрайността, двигателя, природата и е именувано Пракрити. Когато двете енергии се съединят се създава творение. Ако Пуруша и Пракрити бъдат разделени се получава вакуум, празнота, тишина, нищо – това е нулата. Това разказаха пред присъстващите инструкторите Милена Петрова, Катя Николова и Мария Янчева, които са и инициатори на идеята в Асеновград.

Асеновград ще посрещне слънцето с йога на открито

Международният ден на йога - 21-ви юни – ще бъде отбелязан в над 30 града на страната, сред които и Асеновград. Утре във времето ...

„Поздрав към Слънцето” бе организиран и изпълнен от 7:00 ч. до 9:00 ч., тъй като той се прави сутрин рано. Нарича се така, защото слънцето е източник на живот на нашата планета. Упражнението е съставено от 12 последователно изпълняващи се пози. Целта му е да се синхронизират вътрешните физически цикли у човека с тези, на слънцето, които се сменят на всеки 12 години. В него се комбинират последователно дишане с упражнения напред и назад навеждащи тялото.

Изпълнението на „Поздрав към Слънцето” води до раздвижване и загряване на всички стави и мускули. Повишава тонуса, подобрява обмяната на веществата и кръвообращението, въздейства добре на жлезите с вътрешна секреция и на ендокринната система. Днешният ден е най-дългия в годината, настъпва лятното слънцестоене и астрономическото лято. Точно заради това, 21-ви юни е обявен за Международен ден на йога. В цял свят той се отбелязва за четвърта поредна година, като не се изпълнява само „Поздрав към Слънцето”, а се правят и други упражнения. Освен това, се провежда Ден на отворени врати във всички клубове по йога.

„Целта е хора, които не са чували и не са запознати, да се докоснат безплатно до тази наука.”, обясниха пред Actualno.com организаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com