Учители от гимназия в Асеновград се жалват в МОН срещу отношението на шефката си

32301
Учители от гимназия в Асеновград се жалват в МОН срещу отношението на шефката си
Снимка: Actualno.com/Facebook/ПГ "Св. П. Евтимий"

Учители от асеновградско училище се жалват до Министерството на образованието, Районно управление на образованието-Пловдив и учителските синдикати срещу действията на своята шефка.

Димитринка Радомирова е преподавател по учебна практика в ПГ "Свети Патриарх Евтимий" в Асеновград и председател на Секция към синдикат "Подкрепа" в учебното заведение. Тя е започнала работа в училището от септември 2012 г., като нередовен учител по професионална подготовка ‘’Фризьорство’’. Tвърди, че преди няколко дни е била уволнена неоснователно. По думите ѝ, ситуацията с "отстраняване" на учители от колектива започнала малко след като встъпила в длъжност новият директор на школото Ели Аврионова.

В рамките на близо 2 години - от април 2019 г. до януари 2020 г. - училището са напуснали 9 учители, в това число - бившата директорка, заместник-директорът и 7 други преподаватели, както и 3-ма служители непедагогически персонал - главен счетоводител, електротехник и хигиенистка. Радомирова обяснява, че с официално писмо, подписано от 15 души, колективът е отправил молба към Аврионова да бъде променен тонът на взаимоотношенията им и да се запази добрата съвместна дейност с цел недопускане на конфликти, които да се отразят върху обучението на учениците. "Учители и служители изразихме мнение в писмен вид, съгласно чл.60 от Етичния кодекс на ПГ ”Свети Патриарх Евтимий” от 2018 г./2019 г., че няма да търпим повече вербален и психически тормоз, който накърнява личното ни достойнство и влошава нормалната работа в училище. Писмото е подписано от 15 души от колектива. То е на видно място в училището - в канцеларията на новия заместник-директор по учебната дейност, a името на всеки напуснал се зачертава", обясни Димитринка Радомирова. Tя допълни, че "всички те си тръгнаха доброволно, след като не издържаха на психическия тормоз, обиди и заплахи".

В края на жалбата си, преподавателят настоява пред компетентните органи да бъде извършена проверка по отношение на извършени ремонтни дейности на покрив на помощни сгради към ПГ "Свети Патриарх Евтимий" - Асеновград. Причина за искането до институциите е, че Ели Аврионова отказала да предостави информация на председателя на секцията на подкрепящия учителите синдикат относно извършени и предстоящи ремонти в учебното заведение. През миналата година бил отремонтиран покривът на помощната сграда към гимназията. Без да потвърди това с документи, Димитринка Радомирова казва, че за услугата са били предоставени две ценови предложения за цялостен ремонт на покрив - едната за около 7 000 лева, а другата за 30 000 лева. Избрана е фирмата, предложила втората оферта. Никоя официална институция не е потвърдила това.

По казуса потърсихме за коментар директора на ПГ "Свети Патриарх Евтимий" в Асеновград Ели Аврионова. Ето какво отговори тя на въпроси от Actualno.com.

Г-жо Аврионова, вярно ли е, че за близо 2 години от повереното Ви учебно заведение са напуснали 11 души, 8 от които педагогически персонал?

За периода, откакто съм директор – от 05.11.18 г. до 20.01.20 г. в професионалната гимназия, както навсякъде в България, има текучество на персонал. Хората, естествено, по собствено желание напускат - за по-добро работно място или по семейни причини. Така, че в нашето училище наистина има текучество на персонал. 8 души са напуснали, двама от които не са преподаватели, а служители.

Колко е струвал ремонтът на покрива на помощната постройка към училището и коя фирма го е извършила?

Постъпвайки на работа като директор, понеже приемът на учениците се увеличи с още една паралелка, беше наложително да имаме още един кабинет. Трябваше да бъде изнесен този, в който се провеждат часовете по шев в основната ни сграда. А тя е под всякаква критика. Предстоят ѝ големи ремонти. Със собствени средства успяхме засега да направим покрива на училището. Оттам трябва да се започне. Иначе уредите, които са по фитнес, понеже няма къде да стоят в учебното заведение, се помещават там. Те бяха затрупани с отпадъци и мазилка, която пада от тавана. В крайна сметка, ремонтът е на стойност 30 000 лева.

По какви критерии е избрана фирмата, съответно какво е предимството й пред другите кандидати?

Задържаха баща на петокласничка за хулигански действия в пловдивско училище

50 годишен пловдивчанин, баща на момиче в пети клас в пловдивското основно училище "Княз Александър Първи" попадна в ареста, след като ...

Фирмата, извършила ремонта, е "Баланс Строй Капитал" ЕООД - Асеновград. По принцип, стойността на ремонта е под праговете за провеждане на обществена поръчка. Въпреки това, сме поискали оферти от три фирми. Направена е количествено-стойностна сметка. Спряхме се на този изпълнител, защото и други директори са го ползвали в Асеновград и са доволни от него. Второ, за тази сума от 30 000 лева не е ремонтиран само покривът, а е направено и частично измазване на сградата от задната й страна, където е прилежащ дворът на близкия супермаркет.

За колко квадрата става въпрос?

114 квадратни метра е стената, а покривът е 446 квадратни метра. Срокът беше 6 месеца, а през април ползвахме и ваканцията на учениците. Между другото, кандидатствали сме към Министерството на образованието и науката (МОН) за отпускане на средства, с които да довършим ремонта на самата сграда, тъй като ние със собствени средства не можем да се справим.

Какви средства са ви нужни за цялостен ремонт?

Евакуираха детска градина и училище в Благоевград след сигнал за бомба

Училище и детска градина в Благоевград бяха евакуирани заради сигнал за взривно устройство. Сигналът е подаден към 8.20 ч. за внесено в...

Количествено-стойностната сметка, направена от архитект, е за около 85 000 лева.

А предишната количествено-стойностна сметка за ремонта на каква стойност беше?

За 30 000 лева.

Вярно ли е, че е имало фирма, която е предложила да изпълни ремонта за 7 000 лева?

Обвинение за насилие в училище в Русе

Майка на първокласничка в Средно училище "Христо Ботев" в Русе се оплака от психически и физически тормоз от страна на учител върху дет...

Никой не е предложил такава оферта. Другата фирма на Васил Дончев предложи 30 222 лева, но без ремонта на стената. Предложението на "Контракт Имидж" е 27 762 лева - пак без стената.

Какво точно е извършено като ремонтни дейности?

Разкриване на покрива - 446 квадратни метра, смяна на носещи греди, коване на нова ламперия, поставяне на изолаторна хартия, поставяне на напречни летви, нареждане на съществуващите керемиди, обшивка и измазване на комините, поставяне на челни дъски, смяна на улиците, водосточните тръби и частично измазване на задната стена. Това е всичко, като ремонт.

Празнувахте преди дни патронния празник на училището, какви събития ви предстоят?

Мотото на нашето училище беше "Талантът на нашите деца". Образователните медиатори поканиха родители на наши ученици, а те имаха възможност да се изявят със своите таланти. Тоест, да покажат знанията си по професиите, които изучават при нас - фризьорство и моделиерство. В кабинетите по фризьорство и козметика направиха амбициозни прически, различни маски и козметични процедури на своите родители, а в кабинета по шев бяха показани различни модели възглавници - тематични за предстоящия празник, който децата обичат - Свети Валентин. В Асеновград ще има базар по повод 14-ти февруари с благотворителна цел, организиран от общината. Тези възглавници ще бъдат продавани благотворително. Нашите ученици решиха да подарят по едно сърчице по случай празника на най-малките потребители от Центъра за настаняване от семеен тип в града. За 8-ми март пък сме поканили дами от третата възраст нашите деца да им направят по една прическа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com