В Асеновград - глобени родители на деца, които не посещават училище

4109
В Асеновград - глобени родители на деца, които не посещават училище
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Точно 33 акта за установяване на нарушения, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, са входирани през 2017 г. в Община Асеновград. Издадени са и толкова наказателни постановления на обща стойност 3 750 лева. Такива актове се налагат, от страна на Общинска администрация, на родители, които не осигуряват присъствие на децата си в училище, или детска градина, или пък не ги записват в задължителните форми на обучение. От тези 3 750 лева по сметката на Община Асенoвград до края на месец януари 2018 г. са внесени едва 50 лева. Само в първия месец от тази година са съставени нови 24 акта с наказателни поставления на обща стойност 2 400 лева, от които до отчетния период не е платен нито един.

Поради липса на достатъчно ученици през 2017 г. бе закрито ОУ "Райна Княгиня", намиращо се в асеновградския квартал Горни Воден. Там учеха под 60 подрастващи. "Не може да се направи много за учебно заведение в село, в което броят на родените деца намалява с всяка изминала година, жителите му мигрират към близките големи населени места или в чужбина, а родители, работещи в градовете, предпочитат да ги запишат в градско училище", коментира проблема Величка Стойчева – директор в Дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Асеновград. Тя увери, че към момента в Асеновградско няма училище, в което броят на подрастващите да е под 60, и през настоящата година няма да бъдат закривани детски и учебни заведения.

Още 10 дни срок за получаване на безплатни фиданки в Асенoвград

Остават 10 до крайния срок, в който граждани могат да се включат в кампания по залесяване на Асеновград. Идеята е различни дървесни вид...

В общинските ясли и детски градини се обгрижват повече от 1 800 деца, на възраст от 1 г. до 6 г. За тях грижи полагат 290 учители, помощник-възпитатели, детегледачи и други. Общият брой на учениците, които учат на територията на община Асеновград, е около 5 800. Четири училищни автобуса извозват децата от селата до средищните училища в града. В община Асеновград функционират 14 общински учебни и детски заведения и шест филиала в селата и в квартал Горни Воден. Почти всички са санирани, а покривите им са ремонтирани.

През 2017 г. бе извършен ремонт на кухненския блок на детска градина "Бако Динчо". Подменена бе и дограмата на филиала в село Мулдава. Предстои саниране и ремонт на покривите на ДГ "Надежда" и на старата сграда на ДГ "Зорница". Така, неремонтирана ще остане само ДГ "Радост" в квартал Долни Воден. "За нея ще се търсят възможности за саниране по Инвестиционна програма 2019 г. или по европейски проекти", поясни кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов. Предстои саниране на малката сграда на ОУ "Христо Ботев". Това е единственото училище в общината, което все още не е санирано. В Инвестиционната програма за тази година са заложени средства и за ремонт на двора на УО "Ангел Кънчев". Следващите големи ремонтни дейности, които предстоят да се извършат, са на дворните пространства на учебните заведения, като част от тях вече са реновирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com