В Асеновград ще има полицейска приемна, а не участък, както твърдеше Симеонов

5568
В Асеновград ще има полицейска приемна, а не участък, както твърдеше Симеонов
Снимка: БГНЕС

В ромския квартал в Асеновград ще бъде изградена полицейска приемна, а не полицейски участък, както твърдеше по-рано вицепремиерът Валери Симеонов. Това стана ясно днес на извънредно заседания на общинските съветници в Асеновград.

Петима полицаи през деня и двама през нощта ще дежурят в 24-часов режим в ромския квартал "Лозница", след като бъде изградена полицейска приемна там. Тяхната задача ще е да патрулират и да осигуряват обществения ред в махалата. Полицейската приемна ще струва 27 000 лева, като сумата ще бъде обезпечена от резерва за местни дейности на Общината.

Спортната легенда Павел Бойчев пред Actualno.com: В болката човек не трябва да губи себе си

Точно преди 43 години, на 18-ти юли, се случва непоправимото. Катастрофа оставя парализирани краката на един от великите български щанг...

На въпросa: Не счита ли, че чрез полицейската приемна се осигурява единствено редът вътре в ромската махала, вместо цялостно спокойствието между квартал "Лозница" и вътрешността на Асеновград, отправен от Actualno.com, кметът доктор Емил Караиванов отговори така: „Това, което предложиха от РУ на МВР в града е през деня. Там ще работят полицейски служители, които ще обработват, ако има криминален контингент, който е постъпил. Осигурява се сигурността. Нали за да има сигурност в целия град, трябва да бъдат неутрализирани криминалните елементи, които са и вътре на територията на този квартал. Нали не мислите, че всички в този квартал са криминално проявени! Аз смятам, че работейки там и присъствайки денонощно 24 часа на полицейски служители, ще се осигури и цялостната сигурност. Но разбира се, че тези щатове не са достатъчни. Това е първата стъпка за мен."

Теренът и "модулната постройка" - преместваем обект, в който ще дежурят служителите на реда, също ще бъдат осигурени от община Асенoвград. В подкрепа на предложението, отправено от кмета доктор Емил Караиванов, се обявиха 28 от общо 29-тимата присъствали на днешната сесия. Едва един от всички гласува с "Въздържал се". Това е общинският съветник Анастас Нейков, издигнат от Коалиция "Заедно за Асеновград". Непосредствено преди местният парламент да вземе окончателното решение, Мария Пейчева от "Зелените" обяви, че смята мярката за прибързана. Пред вносителя на предложението тя постави въпросите за ефективността на Приемната и с какво структурата ще допринесе за охраната на обществения ред и превенцията срещу престъпността в ромския квартал и изобщо в Асенoвград.

Съветникът от "Зелените" попита и дали ще се настоява, от страна на кмета пред органите на държавното управление, да се изгради полицейски участък в квартала и какви мерки евентуално ще се предприемат, ако този ангажимент, поет от държавата, не бъде изпълнен. Пейчева посочи, че сумата от 27 000 лева би могла да се вложи и в друга мярка, като например изграждане на видеонаблюдение, която ще е по-ефективна в случая. Приемната ще е мястото, в което ще се приемат жалби, ще се сигнализира за конфилкти и всички проблеми вътре в квартал "Лозница" ще бъдат решавани там, а не в центъра на града, обясни в отговор от трибуната Борислав Радославов от ГЕРБ. Той посочи, че участък би могъл да се изгради само чрез разрешение на министъра на вътрешните работи.

Наводнение в лекарските кабинети на МБАЛ-Асеновград

Скъсана водопроводна тръба наводни МБАЛ-Асеновград. Никой не може да каже кога се е случило това, но течът е бил забелязан едва вчера. ...

Снимки: Actualno.com/Атанаска Маркова

Въпреки първоначалното си несъгласие с отправеното от градоначалника на Асеновград предложение, Мария Пейчева коментира, че се е поколебала дали да гласува "За", или да се въздържи от мнение. В крайна сметка, е решила, че трябва да се даде шанс, защото това може да е единствената крачка за решаване на проблема и за създаване на условия за охраняване на обществения ред в квартал "Лозница", като в противен случай ситуацията може да остане без никакъв резултат.

Представители на протестиращите също присъстваха на днешното извънредно заседание на Общински съвет-Асеновград. Те обявиха, че не са доволни от решението. "Това е добре познатата стратегия на прехвърляне на топката между институциите. Аз се убеждавам, че тук 28 души или са ужасно некадърни, или са вътре в някаква игра, която не е в наш интерес. Очаквахме точно същото, знаем си", каза в заключение Миа Сердарева, която е част от организационния екип на протестите срещу ромските своеволия в Асенoвград. Тя заяви, че вече има и повод протестните действия да продължат и припомни, че идния понеделник /24.07.17 г./ изтича 14-дневният срок, който си дадоха управляващи и недоволни и се очаква вицепремиерът Валери Симеонов отново да посети Асенoвград, за да се срещне с родителите на пострадалите при ромския побой деца.

Силна музика тормози асеновградчани, от 112 отговарят с: "Писна ми"

По-малко от седмица след последния протест в Асенoвград хората, живеещи в близост до квартал „Лозница“ започнаха да се опла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com