В Асеновградско повечето безработни са жени

2053
В Асеновградско повечето безработни са жени
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Малко над 1 700 човека е средномесечният брой на регистрираните безработни в Дирекция "Бюро по труда"-Асеновград през 2018 г. Той е с около 170 души по-малък в сравнение с 2017 г. Средното равнище на безработицата в Асеновградско през 2018 г. е в рамките на 6%, а в Лъки е наполовина по-ниско. От асеновградската дирекция отчитат спад в тази насока, спрямо 2017 г., с 0.63 пункта.

Средната възраст на регистрираните в "Бюро по труда"-Асеновград безработни лица през анализирания период за града е 42 г., а за община Лъки е 47 г. Месечно, броят на жените без работа от региона на Асеновград надхвърля 1 000, докато безработните мъже са около 660 души, като регистриралите се са предимно асеновградчани.

"Евростат": Рекордно ниски са нивата на безработица в ЕС

Нивата на безработица през ноември 2018 г. са били рекордно ниски и в ЕС, и в еврозоната. Това съобщиха от "Евростат" в сряда. Според ...

При осъществяване на посредническата си дейност от Бюрото по труда в града съобщават, че се наблюдава разминаване при взаимодействието и договарянето между търсещите работа лица и работодателите. Сред основните причини, споделени от безработните, са несъответствията между притежаваното образование, професионалната квалификация, опит и очакванията за трудово възнаграждение, от страна на кандидатите и от друга страна изискванията на работодателите, заявяващи свободни работни места. "Считаме, че това са елементи от пазарната икономика и пазара на труда, в частност.", обясняват от дирекцията.

Иначе, 18% от безработните са с основно образование, малко над 28% са с начално и по-ниско образование, близо 40% притежават средно образование, а 13.7% са с висше образование. През 2018 г. на работа са постъпили повече от 1 750 безработни лица от община Асеновград, които са били регистрирани в Дирекция "Бюро по труда" в града. С посредничеството на институцията работа са започнали над 1 100 души. По програми за обучение и заетост са устроени 74 лица, по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" - 108, а по различни мерки – 31 лица.

Най-голям е броят на започналите работа в преработващата промишленост, търговията, хотелиерството, ресторантьорството и в сферата на услугите. През изминалата година средномесечно в община Асеновград поддържат регистрацията си 159 души с намалена работоспособност. През предходните 12 месеца на работа са постъпили общо 95 лица с увреждания. Често, липсата на квалификация и образование, съчетана със специфични здравословни проблеми, затруднява трудовата реализация на тези хора.", уточняват за Actualno.com от дирекцията. И посочват, че устройването на работа на лицата с увреждания се случва предимно чрез включване в програми за заетост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com