Вино потече от чешма в Асеновград, обявиха винаря на годината

2820
Вино потече от чешма в Асеновград, обявиха винаря на годината
Снимка: Наси Маркова

Вино потече от чешма в Асеновград и тази година на днешния ден, 31 януари. Поводът – празникът на божествената напитка, който се отбелязва ежегодно в Станимака.

Ненчо Балабанов забавляваше асеновградчани със скечове и вицове, а най-големият тиган в България сготви хиляди порции гозба на площада в града. Празничната програма стартира с шествие от паметника на Аристи Чорбаджака до храм „Света Богородица Благовещение” /Рибната църква/. Там се случи чудото и стотици асеновградчани и гости станаха свидетели как вино потече от изворната чешма. Ритуалното шествие продължи до площад „Академик Николай Хайтов”, където майстор Ангел Ангелов нагости всички присъстващи с вкусно ястие. Кулинарят съчета вкусовете на четири вида суджук, праз и масло, подправени с малко чесън. Пред Actualno.com той сподели, че е останал с много добри впечатления от Асеновград.

10 000 лева от Община Асеновград в помощ на нуждаещи се

Общо 10 000 лева отпусна Община Асенoвградна на девет жители. Част от тях страдат от различни заболявания, а на други са проведени скъп...

„Времето е хубаво, хората са усмихнати, настроението е приповдигнато, какво друго е нужно за един празник.“, сподели шеф Ангелов и разказа как се е родила идеята за огромния тиган. Съдът за готвене е създаден преди години и за първи път е представен пред обществеността на 29.04.12 г. Тогава мъжът е кандидатствал в рекордите на Гинес за „Най-голям български тиган“, но не е имал успех с начинанието, въпреки че такъв друг в страната няма. Дръжката е букова, изработена от копривщенски майстор. В рамките на около шест години тиганът е направил над 2 000 000 порции гозба, а името „юнашки“ идва точно от размерите му.

Всеки от присъстващите на площада в Асенoвград имаше възможността да си закупи от вкусното ястие срещу символичната сума от 1 лев. Средствата се събираха в специални кутии, с цел да бъдат дарени за благотворителност - в помощ на асеновградчанина Николай Иванов, страдащ от онкологично заболяване. Кулминацията във Винарията настъпи с награждаването на победителите от конкурсите за „Най-добро домашно вино“ и „Най-вкусни станимашки сармички“.

За винар на годината бе обявен 33-годишният Георги Чорбаджиев. Той е семеен, по професия е военнослужещ и живее в асеновградското село Тополово. Мъжът си заслужи първата награда в 26-то издание на конкурса в Асеновград с вино от сорт Мавруд. Със своето вино той победи 64 винопроизводители, сред които имаше и жени. Георги бе награден с 200 лева и 50-литрова бъчва. Той разказа, че отглежда гроздето, заедно с баща си, в 7 декара лозе. Като най-вкусни, пък, бяха обявени станимашките сармички на асеновградчанките Анастасия Павлова и Анка Николова.

За два дни близо 20 асеновградчани дариха кръв безвъзмездно

Около 20 асеновградчани дариха кръв безвъзмездно по време на доброволческата акция, организирана от Центъра по трансфузионна хематологи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com