За да заработи паякът в Асеновград – външна фирма или ново общинско дружество

2622
За да заработи паякът в Асеновград – външна фирма или ново общинско дружество
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Два са вариантите, чрез които най-после може да заработи репатриращият автомобил в Асеновград. Проблемът към момента е, че липсва лицен, тъй като функцията на паяка не може да бъде лицензирана чрез Дейност „Инспекторат, паркинги и гаражи“, която е към Общината. Това налага изменение на Наредбата за организация и контрол при паркиране и престой на моторни превозни средства и безопасност на движението на превозните средства и гражданите. Проблемът в случая е, че „Инспекторат, паркинги и гаражи“ е Дейност от Общинска администрация, а не е търговец.

Единият от вариантите, за да заработи репатриращият автомобил, е да бъде създадено общинско дружество по търговския закон, което ще има право да получи лиценз за ползване на паяка. В другия слуай функцията може да бъде възложена на външна фирма, която се занимава с обществен превоз на пътници и товари, и съответно - притежава лиценз, изискващ се и за репатриране на автомобили. Изборът ще бъде направен от Общинския съвет в Асеновград на утрешното редовно заседание, като за целта местният парламент ще трябва да промени споменатата Наредба. Чрез промяната, чисто законово, ще бъде получено правото да се създаде още едно общинско предприятие или ще се даде съгласие за обявяване на процедура за избор на изпълнител.

Семейство от Благоевград осъди "Паркинги и гаражи" за неправомерно вдигане на кола

Една година съдебни дела заради случай с неправилно паркиране в Благоевград. В крайна сметка обаче, обвинените в неправилно паркиране у...

„Може би, по-евтин ще е вариантът чрез обществена поръчка дейността да се предостави за изпълнение на частна фирма, която да е утвърдена на пазара и да има дългогодишна практика. Тя ще притежава необходимите лиценз, техника и достатъчен брой репатриращи автомобили. Докато за създаването и поддържането на ново общинско дружество ще са необходими допълнително време и средства. Но това е само мнение и в крайна сметка последната дума и решението е на Общински съвет-Асеновград.“, коментира за Actualno.com ресорният заместник-кмет Димчо Темелков. Той допълни, че в случай на избрана външна фирма, репатриращият автомобил и наказателният паркинг, най-вероятно, ще бъдат отдадени под наем. По думите на заместник-кмета, в повечето градове, в които въпросът е уреден по този начин, част от глобата на нарушителите остава при Общината, а останалата сума е във вид на комисионна за фирмата изпълнител.

На този етап, наказателният паркинг в Асеновград е изграден, оборудването и бариерата са закупени и остава само да се монтират и да се пусне електричеството. Това може да се случи за около седмица, но е преценено, че след като няма да се ползва към момента, не е нуждано да се пуска в експлоатация, защото ще се наложи наемане на охрана, без да постъпват приходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com