Започна обособяването на специално отделение за COVID-19 в MБАЛ - Асеновград

4234
Започна обособяването на специално отделение за COVID-19 в MБАЛ - Асеновград
Снимка: Община Асеновград

Даренията в дарителската сметка, открита от община Асеновград за борба с новия коронавирус COVID-19 надхвърлиха 325 400 лева. Асеновградската общинска болница не е подготвена да посрещне подобен вид трудност, поради което се нуждае от средства за обособяване на специално звено за настаняване за евентуално заразени с болестта. Тъй като апаратурата е изключително скъпа, се наложи Общинският оперативен щаб за превенция и борба с разпространението на коронавирус – COVID-19 в Асеновград да открие дарителска сметка за подпомагане дейността на общинската болница.

С част от събраните средства ще се закупят респираторни апарати, консумативи и лични предпазни средства за медицинския персонал. Близо 50 са отзовалите се дарители в подкрепа на общата кауза. Сред най-щедрите благодетели в Асеновград е местният бизнесмен Абед Хассун, който дари 100 000 лева. Малко по-късно той обяви, че има готовност да помогне безвъзмездно и с произвеждане на медицински оборудвани легла, както и с каквато и да било друга помощ. Хассун обяви, че фирмата му има готовност да произвежда по 25 броя легла дневно.

Лекари от болница "Св. Анна" с трогателни послания (СНИМКА)

Лекари от КАИЛ (реанимация) на УМБАЛ "Св. Анна" София АД се снимаха с трогателни послания към българското общество в тежката ситуация, ...

2 комисии ще следят за разходването на даренията. Едната е към МБАЛ - Асеновград, която ще съблюдава какво се закупува и на какви цени. А другата е в помощ на общината. Тя ще следи за отчетността по дарителската сметка на Общинския оперативен щаб.

Допълнително 290 000 лева отпусна община Асеновград с решение на местния парламент за болницата в града. Субсидията ще бъде ползвана за текущ ремонт и оборудване на 1-вия етаж от новото крило на сградата, с цел обособяване на нужните отделение за изолация и временно настаняване на леки и средно тежки случаи на пациенти, заразени с новия вид коронавирус. Вече повече от 20 години звеното стои недовършено и не се ползва. Планирано е пациентите да престояват и да се лекуват там до транспортирането им в специализирани лечебни заведения. Средствата бяха отделени от бюджета на община Асеновград - от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Ремонтът вече стартира. Новото крило ще разполага с 1 отделение с 6 интензивни легла и още 8 помещения с по 2 легла. Всяка стая ще бъде със самостоятелен санитарен възел. Ще има и 1 лекарско помещение и такова, за медицински сестри, както и манипулационна. Обособени ще бъдат и два специализирани сектора - чист и инфекциозен, през които ще преминават медицинските служители, идвайки и тръгвайки си от работното място. Графикът им ще бъде с голяма натовареност, поради което на екипите ще бъдат обособени и санитарни и помощни помещения, според изискванията на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Пловдив.

Плановете за лекарските екипи са те да работят по голям брой часове. После биват поставени под карантина, а на тяхно място ще застъпят други медици. При направената справка е станало ясно, че един респираторен апарат се продава най-малко за 30 000 лева. ”Най-големият за момента проблем е набавянето на самото оборудване, тъй като търсенето е голямо в световен мащаб и няма достатъчно производство, с което да бъдат захранени нуждите на хилядите болници", обясни управителят на общинската болница в Асеновград доктор Иван Червенков. Той поясни, че новият болничен блок е с отделен вход така, че да се осигури безопасността на останалите пациенти, нуждаещи се от друга медицинска помощ и посещаващи МБАЛ - Асеновград. По думите му, звеното трябва да е готово за ползване в срок до 15-тина дни, при усилен труд, от страна на строителите.

Твърдение: Заразени с коронавирус не са отделени от други пациенти в Александровска болница

Жена твърди, че болни от коронавирус и другите пациенти на спешното са били в едно помещение, без никакво разделение помежду им. Е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Открит е благотворителният базар на деца с увреждания от Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com