Германия: Заплахите към Иран не работят, не искаме "пожар" в Близкия изток

1557
Германия: Заплахите към Иран не работят, не искаме "пожар" в Близкия изток
Снимка: БГНЕС

Външният министър на Германия Хайко Маас каза в интервю за вестник Bild, че САЩ и Европа имат различни подходи към отношенията с Иран, отбелязвайки, че трябва да се водят преговори, за да се предотврати "пожар" в Близкия изток.

"Съединените щати и Европа имат различни подходи. Въпреки че САЩ едностранно се отказаха от ядреното споразумение и преминаха към максимален натиск, искаме да постигнем напредък чрез преговори. Франция, Великобритания и Германия искат да запазят споразумението, за да не позволят на Иран да получи ядрено оръжие", каза Маас.

Рухани: Иран иска диалог със света и е против война

Президентът на Иран заяви, че диалогът със света остава "възможен", въпреки високото напрежение със САЩ, и подчерта, че Техеран работи ...

Външният министър нарече необходими както преговори, така и политически и икономически натиск в отношенията с Иран, но отбеляза безсмислието на "заплахите и военните операции".

"Заплахите и военната ескалация не промениха нищо. Искаме да предотвратим избухването на пожар в Близкия изток. ЕС разчита на дипломацията, а не на ескалацията. И не бива да се преструваме, че ситуацията ще се подобри веднага, когато режимът в Техеран се промени отвън", каза Маас, отбелязвайки, че всичко вече се е "объркало" в Ирак.

Той добави, че без настоящото споразумение Иран вероятно вече щеше да притежава ядрено оръжие. "Следователно споразумение с неговите правила за контрол е толкова важно. В никоя друга страна в света не се извършват повече проверки на агенцията по атомна енергия, колкото в Иран", каза той.

Маас допълни, че за да се подобри положението на иранските граждани, трябва да се поддържа диалог с властите на страната и да се изисква те да спазват правата на човека.

Ядрената сделка с Иран: Мъртва или умираща?

Позовавайки се на механизма за решаване на спорове за ядреното споразумение с Иран, известно като Съвместен всеобхватен план за действи...

По-рано Германия, Франция и Обединеното кралство обявиха стартирането на механизъм за разрешаване на спорове в рамките на ядрената сделка с Иран поради отказа на Техеран да изпълни част от задълженията си по документа.

През 2015 г. 6 държави (Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ, Франция) и Иран обявиха постигането на съвместния комплексен план за действие. Споразумението предвижда отмяна на санкциите в замяна на ограничаване на ядрената програма на Иран.

Сделката в първоначалния си вид не оцеля дори 3 години: през май 2018 г. САЩ обявиха едностранно оттегляне от нея и възстановяване на строги санкции срещу Ислямската република. В отговор Иран обяви поетапно намаляване на задълженията си по споразумението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com