Абдуллах Гюл: Политическият ислям в целия свят се срина

4912
Абдуллах Гюл: Политическият ислям в целия свят се срина
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият турски президент Абдуллах Гюл обяви, че политическият ислям като система на управление се е сринал в целия свят. Той призова Турция да се завърне към парламентарната система, която е "по-добрата за страната". По думите му никога досега турският парламент не е бил толкова обезличен. Изявлението му е част от интервю за турския вестник "Karar". Това е първото публично изказване на 11-тият президент на страната от години.

Преди години Гюл обяви, че се оттегля от поста и излиза от политиката, което спазва и до днес. "Но когато има горещи за страната въпроси, не съм някой, който ще пази опита си за себе си", посочи той.

Анализатор от Турция не счита навлизането в Сирия за окупация

"Положението на Турция в Сирия не добро. Нашите военни са разположени на чужда територия, за да защитят значително местно население от ...

"Моето предпочитание е за демократична парламентарна система. Великото национално събрание на Турция никога не е било толкова обезличавано. Турция изпитва този дефицит", казва Гюл.

По думите му принципите и ценностите от основаването на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за валидни и до днес. Затова подчерта, че при всеки повод призовава за завръщане към тях.

"Политически движения с ислямска идентичност са успешни във властта, когато са демократични и либерални, когато приемат и прилагат глобалните норми за основните човешки права. Пример за това ние дадохме в първия си период на власт и демонстрирахме как вярващи хора могат да ръководят държавата на рационални основи. Този успех беше извор на вдъхновение за целия ислямски свят и дори за ислямските движения", заявява Гюл.

Затова във вътрешнополитическо отношение Абдуллах Гюл заявява, че политиката на поляризиране е заплаха за страната: "Този политически език не носи никаква полза", смята той.

Ще има ли руско-турска война в Сирия?

Сериозен напредък бележи подкрепената от Русия сирийска армия в последния бастион на терористи и бунтовници в Идлиб, От своя страна, Т...

По повод на напрежението в сирийската провинция Идлиб (ХРОНОЛОГИЯТА), Гюл изказа мнение, че не бива да се влиза в същинска война със Сирия. Според него обаче подходът на целия свят по отношение на Сирия е много погрешен.

Според Гюл Анкара е допуснала грешка в политиката си спрямо Сирия, с това, че е подценила подкрепата на Русия и Иран за сирийския режим. "Обаче за Иран да не падне режимът в Сирия е екзистенциален въпрос. За Русия - за царска Русия, комунистическа Русия и за сегашното ръководство - става дума за стратегически въпрос за достъп до топлите морета".

Изпусната е мярката в отношенията с Русия, смята Гюл: "Ако сте съсед с големи държави, особено пък ако тези съседи са голяма авторитарна държава, отношенията ви няма да бъдат нито неприятелски, нито ще се оставите да бъдете водени за носа". "В последно време мярката (в отношенията с Москва) беше малко изпусната. Вероятно най-същественото е въпросът за С-400 във военната сфера", посочва Гюл, визирайки сделката за руските системи за противовъздушна отбрана.

Грешки обаче 11-тият президент на Турция видя и в отношенията със Запада. Той не отрича, че Европа и САЩ са допуснали редица грешки по отношение на Турция. Според него обаче, за да може Турция да бъде демократична държава, трябва да заеме място заедно с Европа в западния блок.

Ердоган обвини Русия и Сирия, че целево нападат цивилни в Идлиб

Сериозно обвинение спрямо Сирия и Русия отправи турският президент Реджеп Ердоган.  "Повечето атаки, извършени от режима и Русия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Блинкен: За първи път 100% от хората в Газа изпитва остра хранителна несигурност

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com