Африн падна: Протурските бойци грабят имуществото на кюрдите

6310
Африн падна: Протурските бойци грабят имуществото на кюрдите
Снимка: Getty images/Guliver

Турската армия и съюзните ѝ формирования от ислямистката организация "Свободна сирийска армия" (ССА) влязоха в административния център на кюрдския анклав Африн в Северозападна Сирия. Няколко часа преди това обаче бойците от ССА бяха заели северните предмостия, височината Тел Тавил и горския масив край северните покрайнини на град Африн. Кюрдите не са оказали организиран отпор. Командването на кюрдските "Отряди за народна самоотбрана" (ОНС) предвид ситуацията е взело решение да изведе основната част от своите сили от Африн и да ги изпрати в района на Манбидж, намиращ се в североизточната част на сирийската провинция Алепо.

На турско-ислямистките сили им е бил нужен около половин час, за да вземат под контрол цялата западна част на Африн. По линиите на съприкосновение в източната част на града престрелките са продължили от 03:00 до 04:00 в неделя, пише руското електронно издание EurAsia Daily, цитирано от агенция "Фокус".

Турските войски влязоха в Африн

Турските войски и съюзническите им сирийски бунтовнически групировки навлязоха в град Африн и вече контролират някои от кварталите му...

Сутринта на 18 март турските военни и бойците от ССА вече са контролирали целия град и неговото южно предградие Туранд. Селищата Киразли и Айн-Дара засега още са във владение на кюрдите, но основният мотив е от там да се помага на жителите на Африн, които са решили да го напуснат. Край южните граници на града са се стълпили хиляди мирни жители. Според свидетелства от очевидци бойците ислямисти са пропускали хората през организираните блокпостове само срещу определено заплащане.

Бойците от ССА са устроили мащабно разграбване на град Африн. Ислямистите се разпореждат в изоставените от кюрдите домове, магазини, задигат имущество, различни транспортни средства и даже домашни животни. Турските военни са се разположили основни в покрайнините на града и не вземат участие в грабежа.

Снимка: Getty images/Guliver

Турската офанзива прокуди 30 000 цивилни от Африн

Турската военна офанзива срещу населения с мнозинство кюрди анклав Африн в Северна Сирия е прокудила 30 000 цивилни за 24 часа. &bdquo...

Успоредно с падането на Африн на практика се е прекратила съпротивата на ОНС и в планинските райони на запад от град Африн. Кюрдите са се изтеглили от блокираните от турците райони в нощта срещу 18 март. Все пак там е останал малък отряд на кюрдските формирования.

Според турските медии операцията ще продължи до пълното изчистване на региона от „терористите“. За следваща цел на турската армия се сочи контролираният от кюрдите град Манбидж, където е разположен и ограничен контингент от американски военнослужещи.

Руското издание допълва, че през последните няколко дни Африн е напуснат от повече от 150 000 жители заради интензивните артилерийски обстрели и въздушните удари по жилищните квартали на града.

Припомняме, че Турция започна заедно със свои съюзници операция „Маслинова клонка“ в края на януари. Основната ѝ цел бе прочистването на анклава Африн, който е на границата с Турция, от кюрдските „Отряди за защита на народа“(ОЗН).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com