Акцията на Турция срещу кюрдите в Сирия - с променлив успех и убити цивилни (ВИДЕО 18+)

8925
Акцията на Турция срещу кюрдите в Сирия - с променлив успех и убити цивилни (ВИДЕО 18+)
Снимка: Getty Images/Guliver

Турски сухопътни войски са пресекли границата и са навлезли на територията на Сирия малко след 22:00 часа снощи. Това съобщи в Twitter министерството на отбраната на страната, подчертавайки, че това е вторият етап от военната операция.

Тя започна по-рано вчера с удари на самолети F-16 и артилерия срещу "позиции на терористичните групировки ПКК/СЗН (Кюрдската работническа партия/Сили за защита на народа).

"Турската армия и Сирийската свободна армия (съставена от джихадисти) навлязоха на изток от реката Ефрат и предприеха сухопътна операция в рамките на военната операция "Извор на мира", се посочва в съобщението.

Турските командоси са навлезли в Сирия по три направления и са стигнали до градовете Рас ал Айн и Тал Абияд, се посочва в същото съобщение.

В същото време военни експерти посочват, че започналата вчера офанзива на турската армия в Северна Сирия е най-мащабната военна операция на турската армия след десанта на турските войски на остров Кипър и установяването на едностранно признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Турската армия е нанесла удари по 181 "мишени на терористите" през първите часове на трансграничната операция в североизточна Сирия.

Ердоган заплаши ЕС с бежанците, ако страните членки критикуват операцията в Сирия

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз (ЕС), че ще позволи на милиони бежанци да се отправят към с...

"В рамките на операция "Извор на мира" източно от река Ефрат военновъздушните сили и друга бойна техника нанесоха удари по 181 обекта на терористични организации", се посочва в комюникето.

Сред "терористите" обаче на кадрите си личат цивилни жертви, сред които и убити деца, както се вижда на кадрите. В град Хасака, от турски обстрел срещу жилищен квартал са били убити три деца и една жена.

Ръководената от кюрдите коалиция в Североизточна Сирия пък заяви снощи, че е отблъснала сухопътна атака на турските войски, които започнаха трансгранична операция по-рано вчера, съобщи Франс прес.

"Наземната офанзива на турските сили беше отблъсната от бойците на Сирийските демократични сили в района на град Тал Абияд. В момента няма настъпление", написа в Twitter говорителят на кюрдско-арабската коалиция Мустафа Бали.

Военната операция на Турция обезцени лирата спрямо щатския долар

Турската лира се обезцени спрямо щатския долар. Инвеститорите реагираха на негативната международна реакция след началото на военната о...

При турски въздушен удар е бил поразен затвор, в който са държани джихадисти, предаде Ройтерс. "Един от затворите, в който са държани членове на "Ислямска държава", беше улучен от турски въздушен удар", съобщи кюрдско-арабската коалиция в Twitter без повече подробности.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че американските военни са преместили на сигурно място някои от "най-опасните" затворници джихадисти поради опасения, че могат да избягат по време на турската военна офанзива в Североизточна Сирия, предаде Асошиейтед прес. Тръмп не уточни колко затворници са били преместени и къде са откарани.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара има право да провежда трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумението, подписано между двете страни в турски град Адана през 1998 година.

"Що се отнася до използването на въздушното пространство над Сирия, то не принадлежи на САЩ. Това е международно пространство, това е сирийско въздушно пространство и след като не принадлежи на САЩ, въпросът за използването му се решава от режима на президента на Сирия Башар Асад", казва Ердоган в интервю за в. "Ени Шафак". Той отбелязва, че САЩ се намират в Сирия не по покана на режима, а Турция се намира там в рамките на споразумението, подписано между Анкара и Дамаск в Адана.

Турци и кюрди се бият в Сирия, цивилните бягат

Турция започна и наземна операция в Северна Сирия, след което нейните войски са влезли в контакт с кюрдски въоръжени сили в граничните ...

"Съгласно този договор, ако режимът не предприеме мерки срещу Кюрдската работническа партия, то нашите военни имат правото да преследват терористите на територията на Сирия", добавя Ердоган.

Офанзивата се разгърна днес, след като Турция подложи на бомбардировки пограничните градове в северна Сирия, които са под контрола на кюрдите.

Отношенията между Турция и Сирия още през 80-те и 90-те години бяха крайно напрегнати, тъй като Анкара обвиняваше Дамаск в подкрепа на Кюрдската работническа партия. През октомври 1998 г. избухна криза между двете страни и Турция даде на Сирия 45-дневен срок напълно да се откаже от подкрепата сиза ПКК. Същата година сирийските власти изгониха от страната лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, след което настъпи пробив в отношенията между двете страни.

На 20 октомври преговорите между представители на министерствата на вътрешните и на външните работи приключиха с подписването в Адана на съвместен протокол и споразумение по въпросите на сигурността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com