Американско оръжие убило лидер на местната "Ал Кайда" в Сирия - ето какво представлява ракетата R9X

5287
Американско оръжие убило лидер на местната "Ал Кайда" в Сирия - ето какво представлява ракетата R9X
Снимка: Getty Images/Guliver

Пентагонът демонстрира най-новото си постижение в сферата на военните методи. В провинция Идлиб беше убит лидера на местната “Ал Кайда”, като за целта беше използвана ракетата R9X, изстреляна от дрон.

САЩ тества оръжия в Сирия и създава напрежение с Русия (ВИДЕО)

Американските специални сили в Сирия тестват нови „интелигентни“ системи за насочване на стрелковото оръжие. Системите от т...

Вместо взривни вещества, ракетата е пълна с гигантски остриета. Създаването ѝ е наредено от предишния президент на САЩ Барак Обама. Американските власти и “Ал Кайда” в четвъртък едновременно потвърдиха, че Халед ал-Арури, фактически ръководителят на сирийското крило на “Ал Кайда”, терористичното движение “Хурас ад Дин”, е бил убит в Идлиб.

Самата смърт е настъпила на 14 юни. В същото време “Ню Йорк Таймс” описва метода за ликвидирането на ал-Арури като "комбинация от средновековна жестокост и напреднали технологии".

Терористът е елиминиран с помощта на ракета „Земя-земя“ Hellfire AGM-114R9X, която се изстрелва от дроновете MQ-9 Reaper. При тази модификация инертната бойна глава е лишена от експлозиви, но корпусът е оборудван с шест мощни остриета. Те се отварят няколко секунди преди удара и прорязват всичко по пътя си. Механизмът за отваряне на ножовете все още не е разкрит, а експертите предлагат два варианта: използване на електрическо задвижване или чрез входящ въздушен поток.

Основата е ракетата Hellfire ("Адски огън"), която е разработена като противотанкова ракета, а през 1985 г. в модификацията на AGM-114A е приета от Пентагона като окачен боеприпас въздух-земя за хеликоптери. Оттогава ракетата е претърпяла много модификации за различни цели.

Сериозни успехи срещу военни дронове на руските системи за противовъздушна отбрана в Сирия

В Сирия системите за противовъздушна отбрана "Тор" свалиха над 45 дрона, заяви генерал-лейтенант Александър Леонов, началник на военнат...

Миналата година за първи път стана известно за появата на специална "антитерористична" версия на Hellfire. Според WallStreet Journal създаването на ракетата R9X е започнало в началото на 2011 г.

След усъвършенстване, според изданието, ракетата е използвана за първи път през 2017 г. в същия Идлиб, а миналата година боецът от Ал Кайда “Абдел-Монем ал Фатани”, който е участвал в атаката против американския разрушител през 2000 г. е убит в Йемен с нея. Като цяло, както съобщава Пентагонът, през последните години оръжието е било използвано шест пъти - не само в Сирия и Йемен, но и в Афганистан, Пакистан, Сомалия и Ирак. Обикновено се използва, ако по време на елиминирането на терорист със стандартни оръжия, цивилните, които са наблизо, биха били засегнати.

С маса от около 50 килограма, високата скорост и кинетичната мощност на тази ракета са достатъчни, "за да унищожат всеки предмет, ако не е бетонен бункер", каза Виктор Мураховски, главен редактор на списание "Арсенал на Отечеството". Експертът смята, че оръжията се използват не само за унищожаване на "отделни лица", както казват разработчиците.

"Разгръщащите се остриета са предназначени за по-широко унищожаване на небронирани цели - камиони и автомобили, радиолокационни станции и други обекти", смята Мураховски.

"Всички известни случаи на използване на тази ракета са успешни, поради което тя може да се счита за ефективно кинетично оръжие", заяви Андрей Фролов, експерт от Руския съвет по външни работи. В същото време новото въоръжение не струва на Пентагона по-скъпо от обикновена ракета Hellfire, допълни източникът. „Хипотетично можем да вземем обикновена ракета, да ѝ поставим инертна бойна глава и просто да се изстреля като бухалка. Гарантирано е ножовете да смелят всички пътници в кола “, отбелязва експертът.

Тръмп се хвали с убийството на важен член на "Ал Кайда"

"Съединените щати унищожиха един от лидерите на терористичната група "Ал Кайда" - Касим ал-Рими по време на антитерористична операция ...

„Подходът на американците е персонализиран. Те вярват, че ако целенасочено унищожат лидера, тогава организацията, която не им харесва, ще се разпадне “, каза Мураховски. „Но практиката показва обратния ефект: убитите водачи са обявени за „мъченици“, „герои“. Образът им помага за привличане на повече привърженици в редиците на организацията”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com