Анексията на Западния бряг - с дипломатически последици за Израел?

2203
Анексията на Западния бряг - с дипломатически последици за Израел?
Снимка: Getty Images / Guliver

Външните министри на Франция и Германия, както и на Египет и Йордания, изразиха своята опозиция на плановете на Израел едностранно да анексира части от Западния бряг. Дипломатите предупредиха, че подобен ход може да дестабилизира региона и ще има дипломатически последици за Йерусалим, пише вестник The Times of Israel, цитиран от агенция "Фокус".

"Смятаме, че всяко анексиране на палестински територии, окупирани след 1967 г., ще е нарушение на международното право и ще подкопае основите на мирния процес. Няма да признаем никакви промени на границите от 1967 г., с които и двете страни в конфликта не са съгласни", заявиха министрите на четирите държави.

"Също така смятаме, че подобна стъпка ще има сериозни последици за стабилността и мира в региона и ще представлява сериозно препятствие пред усилията за постигане на широкообхватно и справедливо мирно споразумение. Това също така ще има последици за взаимоотношенията ни с Израел", коментират дипломатическите лица.

Израел: Анексия на Западния бряг в близките дни няма да има

Разширяването на израелския суверенитет над части от Западния бряг не е планирано за следващите дни, заяви израелският външен министър ...

Припомняме, че това е първият случай, в който Египет официално заплашва Израел с дипломатически последици, в случай на анексиране на територии в Западния Бряг. На свой ред Йордания, Франция и Германия от седмици предупреждават Израел, че анексирането на тези територии ще внесе напрежение в отношенията.

"Подчертаваме нашия ангажимент за постигане на решение на конфликта чрез споразумение между двете страни, основано на международното право и съответните резолюции на ООН. Обсъдихме как да започнем ползотворен диалог между израелската и палестинската страна и предложихме нашата подкрепа за улесняване на пътя към преговорите“, завършва съвместното изявление. 

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан по-рано коментира пред депутатите в своята страна, че Париж е готов да обмисли санкции в икономическата и търговската сфера срещу Израел, в случай, че бъдат анексирани територии в Западния бряг. 

На свой ред Хайко Маас, външен министър на Германия, който на 10 юни дойде в Йерусалим, където изрази "сериозните и честни притеснения" на Берлин за плановете на Израел, засега се въздържа от публично обсъждане на санкции. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com