Азербайджан: Срещу нас се води клеветническа кампания, зад която стои Армения

1546
Азербайджан: Срещу нас се води клеветническа кампания, зад която стои Армения
Снимка: Getty Images/Guliver

В изявление, направено пред AZERTAC, помощник на президента на Азербайджан, отговарящ за обществено-политическите въпроси Али Хасанов коментира доклад на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP), разпространен в чуждестранните медии. Според него докладът на The Guardian е част от клеветническа кампания срещу страната му.

Али Хасанов заяви:

Международно журналистическо разследване свърза съпруга на Бокова със скандална схема

Разследване на френския вестник Le Monde и десет други европейски издания разкрива скритата страна на "дипломацията на хайвера", провеж...

"Бързото развитие, независимата вътрешна и външна политика на Република Азербайджан, която е конституционна, демократична държава, сериозно засяга някои заинтересовани среди, особено Армения и арменското лоби. Доклади, съдържащи предубедени твърдения и субективни възгледи на непрозрачни организации като OCCRP, създадени да обслужват известни цели, се подготвят по заповед на анти-азербайджански центрове и мрежи и след това се разпространяват в световните медии", заяви Али Хасанов.

"Основната цел на тази кампания е да навреди на стабилната репутация на Азербайджан и да създаде отрицателна нагласа към страната в международен мащаб. Кампанията е насочена и към известни личности - обществени и политически фигури, длъжностни лица, експерти, които имат приятелско отношение към Азербайджан и правят положителни коментари за развитието на страната, обществения и политическия живот, икономическите постижения, като по този начин се поставя под съмнение дейността на тези фигури", допълни той.

"Разследванията разкриха, че един от основните автори на доклада, изготвен от OCCRP, е с арменско гражданство. В същото време един от съавторите на статията, публикувана от вестник „Гардиън“, е Дина Нагапетян, арменска гражданка. Арменското лоби и представителите на анти-азербайджанските мрежи и медии, които са повлияни от арменското лоби, допринасят за широкото разпространение на този материал в световните медии.

Бих искал да подчертая, че и в миналото са се появявали подобни предубедени твърдения срещу Азербайджан, неговия президент и членове на неговото семейство, както и че е имало усилия да се организира мръсна кампания срещу нашата държава, но тези, които са поръчали и извършили тези кампании, не са успели да постигнат целите си", коментира още Али Хасанов.

Задълбочаваме сътрудничеството с Азербайджан в сферата на енергетиката

България и Азербайджан да интензифицират съвместното си сътрудничество в сферата на енергетиката. Това потвърдиха българският енергиен ...

За пореден път заявяваме, че обвиненията, отправени от OCCRP, са предубедени, неоснователни и провокативни и са част от мръсна клеветническа кампания, организирана от известни кръгове срещу Азербайджан, категоричен е той.

В същото време у нас стана ясно, че главният прокурор се е самосезирал по своеобразната „Азербайджанска афера“. Това каза на пресконференция в Пазарджик неговият говорител Румяна Арнаудова, предаде Фокус.

Арнаудова обясни, че причината за самосезирането е по повод информации, съдържащи данни за престъпление от общ характер.

„Данните са за данъчно престъпление и пране на пари. Проверката ще бъде извършена от Софийска градска прокуратура и НАП“, уточни Арнаудова. Тя е по повод публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР.

Президентът на Азербайджан: Южният газов коридор ще заработи до две-три години

За пълното завършване на проекта "Южен газов коридор" (ЮГК) за доставка на азербайджански газ към Европа ще са нужни две до три години....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Вижте как изглеждаше небето над Израел в нощта на иранската атака (СНИМКА)

Турция разби мрежа на "Ислямска държава - Хорасан" в Истанбул

The Washington Post: Русия се готви да помага на Иран да се пази от САЩ

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Любомир Кючуков: На ръба сме да стане от война между проксита война между две държави

Шолц: Със Си Дзинпин ще разискваме въпроса за мира в Украйна

МААЕ: Ядрените съоръжения на Иран са временно затворени

Нападението с нож в църква в Сидни е терористичен акт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия