Цивилни в Алепо призовават за помощ апатичната международна общност

2505
Цивилни в Алепо призовават за помощ апатичната международна общност
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато зимните валежи донесоха студ и ниски температури в цяла Сирия, ситуацията в сирийския северен град Алепо, продължава да е тежка. С напредването на про-правителствените сили към последните райони, държани от опозиционните фракции, се увеличава и хуманитарната криза. Освен влошените метеорологични условия, които правят живота на оцелелите още по-труден, заради липсата на убежище, проблем продължават да бъдат действията на правителствени милиции върху местните в Източно Алепо.

Поредно неуспешно споразумение

Във вторник бунтовническите части постигнаха споразумение за спиране на огъня и евакуация на ранените цивилни от опозиционните райони в източните части на Алепо. Сделката бе сключена с посредничеството на турското разузнаване и Русия и според нея в 5 сутринта на следващия ден, цивилните трябваше да започнат изтеглянето си.

До това не се стигна. Едва няколко десетки успяха да напуснат, след което про-правителствени и правителствени милиции започнаха да спират цивилните по техния път, да ги връщат, а според докладите дори да стрелят по някои от тях. През целия ден не беше извършена нито една евакуция, а обстрелът започна отново, с което споразумението беше нарушено. За извършените саботажи на сделката, бяха посочени частите на иракската милиция Ал Нуджаба. Тя, както и подкрепящите сили от афганистански, пакистански, ливански и иракски сили, са в Алепо под опеката на Иран. Дипломати и неправителствени организации смятат, че именно Иран не е съгласен с постигнатото споразумение.

В резултат на подновения в сряда обстрел, стотици цивилни опитваха да намерят спасение обратно към Източно Алепо. Там те преминаваха през все още неприбраните тела на загинали. Кадрите показват улици, изпълнени с трупове, за които няма кой да се погрижи, изпълнени с хаотично бягащи цивилни.

За следващите 24 часа, сирийските правителствени части и прилежащите им милиции завзеха още територия в Алепо и бомбардираха жилищни райони. Въпреки протестите отвън спрямо случващото се в града, тези действия не престанаха до края на вечерта, когато се очакваха нови преговори за постигане на споразумение за евакуация. Рано сутринта днес вече имаше започнали евакуации.

И докато дъждовете и бурите оставиха на земята руските и правителствени самолети, цивилните изпитваха страх от това, което може да им се случи при офанзивата на сирийските правителствени части без да има международни наблюдатели.

Сякаш, за да потвърдят страховете, събитията от днес сутринта дават още поводи за съмнение дали каквото и да е споразумение за Алепо би донесло нещо в полза на цивилните. Правителствени части откриха огън по медицински конвой, превозващ цивилни като част от процеса за евакуация от Източно Алепо. Линейките, участвали в конвоя, бяха нападнати като най-малко един човек е загинал, а трима са тежко ранени. ООН вече няколко пъти получи доказателства за нападения и убийства на цивилни, извършвани от правителствените сили. В изявление по случая, комисарят за човешки права на ООН, Зейд Раад ал Хюсеин, обобщава:

„Дузина тела лежат на улиците в няколко квартала в Източно Алепо, като жителите не могат да се погрижат за тях, заради интензивната бомбардировка и страха да не бъдат застреляни.“

В същия доклад, ал Хюсеин съобщава и за екзекутирането на 82 цивилни, включително 11 жени и 13 деца, повечето убити в домовете им в кварталите Бустан ал Каср, ал Фирдус, ал Каласа и ал Салихийн. Кадри от подобна екзекуция показват войници, които на произволен принцип прибират мъж от улицата и го вкарват във входа на жилищна сграда, след което го застрелват хладнокръвно. Подобни кадри се появиха от различни райони на Алепо, а международните организации и ООН потвърждават автентичността им.

„Това, което може да се случи след това, ако международната общност продължава колективно да извива ръцете си, може да е много по-опасно“, споделя пред The Daily Beast ал Хюсеин. Според ООН това, което се случва в Алепо, може да се повтори в Дума и Идлиб също, които се държат от бунтовнически и опозиционни сили.

Деца и възрастни в капан

Гражданска защита, известна като „Белите шлемове“ и определяна от поддръжници на Асад като „притурка на Ал Кайда“, описва Алепо като сцена от Ада. На кадрите, изпращани от доброволческата организация се виждат празни улици и разрушени сгради, изпълнени с трупове. Гражданска защита е блокирана заради напредването на сирийските правителствени сили, а тази сутрин беше тежко ранен при снайперистки огън един от спасителите. Въпреки че Белите шлемове успяха да спасят няколко хиляди души през последните години, изваждайки повече изпод руини на сринати сгради, те често са обект на нападения от правителството и руските сили.

Междувременно, хуманитарни организации, включително УНИЦЕФ, призовават за спиране на огъня и изтеглянето на 100 деца, които са блокирани в сграда, служеща за дом за сираци. Децата са заклещени там заради бомбардировките и сраженията и хуманитарни работници се страхуват, че могат да загинат. Към тях, блокирани в Алепо са и над 300 доброволци и медицински персонал.

Докато офанзивата на правителствените сили продължава, бунтовническите части се прегрупират в квартал Салах ад Дин, където Левантийският фронт – една от най-големите групи в Алепо – изгражда нови защитни линии. Проблем е обаче, че постоянно пристигат нови и нови цивилни, които бягат от насилието по кварталите им. Тази вълна предизвиква хаос и пренаселване, като има цели семейства, останали на улицата. Там, те са изложени на опасности като въздушни удари и улични сражения, а също премръзване.

Асад: Искаме да помогнем на цивилните в Алепо

Президентът на Сирия Башар Асад обяви, че целта на правителствените сили в град Алепо е да освободят цивилните. В интервю за телевизия...

Съобщения за последно

Жители и активисти от останалите все още под опозиционен контрол квартали, изпращат постоянно съобщения с желанието да бъдат чути извън Алепо.

Лина ал Шами, 26-годишна активистка, публикува видео в Туитър:

„Към всеки, който може да ме чуе. Изложени сме на геноцид в обсадения град Алепо. Това може би ще е последното ми видео. Над 50 000 цивилни, които въстанаха срещу диктатора ал Асад, са заплашени от екзекуции или да умрат под бомбите. Според активисти, над 180 души са екзекутирани в зоните, които режимът завзе и са под контрола на милициите. Цивилните са блокирани в малка зона, която не надвишава два квадратни километра. С липсата на сигурни зони, всяка бомба е ново клане. Спасете Алепо, спасете човечността.“

Джуад ал Хатиб е друг активист от Алепо, чието съобщение обиколи световните медии:

"Безплодните събирания" и кръвта по ръцете им

Руско-американските преговори по ситуацията в Сирия засега си остават безплодни. Това коментира министърът на външните работи на Рускат...

„Зад мен е квартал Бустан ал Каср. От последната нощ до сега, той е бомбардиран с всеки тип оръжие, включително вакумни бомби и ракети. Ракетите не са спирали цяла нощ. Хората идващи от Бустан ал Каср ми казват, че градът е град на призраци. Повече от 20 семейства са под руините в различни райони.“

Докато руската армия и сирийският режим са съсредоточени в Алепо, Ислямска държава завзе отново друг древен град – Палмира. Въпреки трагичността на последните събития и нарушенията на международното право и извършването на военни престъпления, които доведоха до колапса на бунтовническите сили в Алепо, политическите лидери на САЩ реагират бавно. Президентът Обама наблюдава с мълчание действията на Русия и Асад, които държавният секретар Джон Кери определи като престъпления срещу човечеството, а Доналд Тръмп дори не споменава думата „Алепо“.

Междувременно, сирийската опозиция обвини Русия и сирийските военновъздушни сили за смъртта на 150 цивилни при газова атака със зарин в няколко селища в провинция Хама.

Изисквайки международно разследване, сирийската опозиция заклейми „срамното международно бездействие, което подсигурява пътя за извършване на още престъпления от режима на Асад и съюзниците му“.

Докато събитията се развиват и хуманитарната катастрофа се задълбочава, остава неясна съдбата на стотици жители на Алепо и областта. Част от тях бяха отведени от сирийските правителствени сили при офанзивата им, други се водят изчезнали. Местни източници смятат, че мнозина са откарвани насилствено в казармите за попълване на загубите в сирийската армия. Има обаче и още една група цивилни, чиято съдба остава неизвестна – затворниците на радикалната група Нусра. Докато много от бойците на организацията напуснаха Алепо, техните затвори пълни с активисти и членове на Свободната сирийска армия, противопоставили се на радикали, бяха изоставени в ръцете на сирийските правителствени части и про-правителствени милиции. Никой не е чувал какво е станало с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com