CNN разкри: Китай е покрила данни за пандемията в провинция Хубей

5830
CNN разкри: Китай е покрила данни за пандемията в провинция Хубей
Снимка: iStock

В доклад с надпис "вътрешен документ, секретно", местните здравни власти в китайската провинция Хубей, където коронавирусът беше открит за първи път, изброяват общо 5918 новооткрити случаи на 10 февруари. Това е над два пъти повече от официалния публичен брой на потвърдените случай. Според официалната статистика на този ден регистрираните случаи са 2 478. Освен това, в съседни на Ухан градове, е имало епидемия от грип, с много висока заболеваемост, все още не обявена официално от Китай. Бил ли е той COVID-19? Въпроси, които разследване на CNN поставя на масата.

От медията уточняват, че до момента Китай не са признали за това първо изкривяване на данните, въпреки че няколко пъти по време на пандемията, коригираха данните си.

Защо Китай се справи с пандемията, а Европа - не

Трябва ли да завиждаме на китайците? Да погледнем цифрите. От началото на годината в Китай са регистрирани над 90 хил. случаи на к...

Според "китайските документи", отразен е момент от случило в суматохата на ранните седмици на пандемията, когато администрацията е омаловажила тежестта на огнището. CNN все още очаква коментар по данните и изтеклите документи от китайското министерство на външните работи и националната здравна комисия, както и здравната комисия на Хубей.

Коронавирусът по света: Притеснителни данни идват от Китай и Южна Корея

Документите

Документите от 117 страници представляват най-значителното изтичане от вътрешността на Китай от началото на пандемията и осигуряват първия ясен поглед към това, което властите в страната са знаели тогава, но не са обявили.

Те идват от Китайският център за заразни болести, автентичността им е потвърдена от 6 експерти пред CNN.

The Washington Post: Русия и Китай засилват влиянието си в света, благодарение на ваксините си

Русия и Китай засилват своето влияние на световната арена, благодарение на създадените собствени ваксини срещу новия вид коронавирус и ...

Документите обхващат непълен период между октомври 2019 година и април 2020 година. Отчитането на оптимистични данни с по-малко заболели от коронавриус в изтеклите документи се посочват и за други дати.

Написаното в тези доклади обаче разкрива големи недостатъци в здравната система на Китай, посочва CNN: тя не е гъвкава, ограничена е от бюрокрация по вертикалата и в началото е препоръчвала решения, които не са се справили с възникващата криза.

Най-фрапиращото доказателство, според CNN, е бавното вземане на решение и реакция в Хубей, диагностиката и ограничаване на местните пациенти с COVID-19. В момента, когато властите в Хубей представяха публично, че се справят ефективно и прозрачно с първото огнище на заразата, според документите, на място в Хубей - здравните служители са имали ограничен ресурс за тестване и са изпращали непълни доклади.

Документите показват доказателства за явни грешки в няколко критични за развитието на пандемията моменти от ранната ѝ фаза, т.е. провалът на Китай в началото е институционален.

Коронавирусът по света: Отново голямо разминаване в данните за Китай

Карантина в китайски град заради открити два случая на COVID-19

Китайските власти въведоха карантина в град Манчули (автономна област Вътрешна Монголия, Североизточен Китай), разположен на границата ...

Хубей е била подложена на епидемия от грип през 2019г.

На 1 декември, се навършва една година, откакто първият известен пациент със симптоми на заболяването е регистриран в столицата на провинцията - Ухан. По това време, според документите, там се разгръща друга здравна криза - Хубей е обхванат от значително огнище на грип.

Според изтеклите данни, случаите са се увеличили в този период до 20 пъти над нивото от предходната 2018 година, което е поставило здравната система под натиск. Отчита се повишение на заболеваемостта от този мистериозен грип с 2059%.

"Епидемията от грип", както отбелязват служителите в документа, е имало не само в Ухан през декември 2019 г., тя е била в разгара си и в няколко съседни градове. Само за 7 дни след 2 декември са регистрирани 6135 случая в Ийчанг и 2148 - в Ксианинг. Ухан е трети в класацията с регистрирани случаи на грип за тази седмица – 2032.

Така и не става ясно от документите дали този грип е бил COVID-19, но заради неработещата здравна система и бавната реакция е напълно възможно, подчертават от CNN.

Коронавирусът: Пикове на разболели се в САЩ и Русия, в Китай празнуват отварянето на Ухан

Между 1 429 500 и 1 433 500 са официално потвърдените случаи на разболели се от коронавирус, показват различни обобщени данни. От тях о...

Ако пък е било грип, то определено това е натиск върху здравната система, който би направил откриването на новата непозната болест още по-трудно.

От изтеклата информация не става ясно как е повлиял пикът в сезонния грип върху развитието на коронавирус. 

Показателно е обаче че Китай все още не е публикувала официално информация за мащаба на разпространението на грипа по това време в Хубей.

Можеше ли Европа и САЩ да се подготвят по-добре за очакваната вълна от грип и коронавирус, ако имаха цялата информация предварително? И това остава въпрос без отговор.

Слабости на здравната система

Противоречиви данни за болните от коронавирус в Китай повдигат въпроси

Нови между 70 000 и 75 000 души са потвърдено болни от коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб. Това сочат различни обобщени данни за п...

В документите се подчертава, че системата на тестване на местното население има слабости и неточности, което допълнително затруднява анализа на първоначални данни.

Медицинските кадри са били неподготвени, което също е отбелязано в доклада. Например, те не са разбрали, че заразата има пандемичен потенциал.

Здравната система в Хубей, според документите, е недофинансирана, без подходящо оборудване за тестване, с немотивиран персонал, който освен това и често се чувства игнориран и забравен от огромната китайска бюрокрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com