COVID-19 промени правилата за извършването на хадж

1300
COVID-19 промени правилата за извършването на хадж
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитска Арабия обяви нови санитарни правила за поклонниците, за да предотврати разпространението на COVID-19 по време на сезона за хаджа през 2020 година. По-специално става дума за груповите срещи, комуникацията между поклонници и докосването до Кааба са забранени, съобщава Al Jazeera, цитирана от агенция "Фокус".

Националният център за превенция и контрол на заболяванията на Саудитска Арабия заяви, че през тази година е забранено да се докосва Кааба. В допълнение, поклонниците ще трябва да спазват физическа дистанция от метър и половина по време на ритуали, включително масови молитви и изпълнение на таваф (кръгове около Кааба).

Саудитска Арабия отмени Хадж за чужденци

Саудитска Арабия отменя тазгодишното поклонение до светите места на исляма в Мека и Медина за поклонници от чужбина заради пандемията о...

Миналия месец саудитските власти решиха да ограничат броя на местните поклонници до хиляда души, за да предотвратят разпространението на коронавирусната инфекция. Това решение е взето, след като стана известно, че мюсюлманите, живеещи в чужбина, за първи път в съвременната история, няма да извършват хадж заради затварянето на международните граници.

Министерството на хаджа и умра на Саудитска Арабия заяви, че приоритет ще се дава на чуждестранни поклонници на възраст от 20 до 50 години, които не страдат от никакви хронични заболявания, имат сертификат за лабораторен преглед, потвърждаващ, че не са заразени с коронавирус, както и тези, които преди това не са изпълнявали хадж. Отбелязва се, че процентът на чуждестранните поклонници тази година ще бъде 70% от общия брой поклонници. 

„Поклонението на саудитските граждани е ограничено до практикуващи и служители по сигурността, които вече са имали коронавирус. Те ще бъдат избрани измежду онези, които са се възстановили от инфекцията като признание за техния принос на всички етапи на борбата срещу пандемията“, се казва в изявлението. 

Припомняме, че през март 2020 г. Саудитска Арабия прекрати целогодишното поклонение умра поради опасения от разпространението на нова коронавирусна инфекция и също помоли мюсюлманите да изчакат, преди да планират да присъстват на годишния хадж.

Рияд не пуска на поклонение граждани на Катар

Граждани на Катар не са в състояние да участват в ежегодното поклонение по светите за мюсюлманите места в саудитска Арабия, съобщиха вл...

Към 6 юли 2020 г. статистиката за COVID-19 в Саудитска Арабия е следната: общият брой потвърдени случаи на инфекцията достигна 213 716, а 1968 души починаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com