Дали руският таен танк „Бурлак“ беше показан в социалните мрежи? (СНИМКИ)

7168
Дали руският таен танк „Бурлак“ беше показан в социалните мрежи? (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският военен експерт Питър Суциу твърди, че е намерил снимка на новия руски танк "Бурлак" чрез социалните мрежи. Според него този танк е отличен междинен вариант между разработени през съветската епоха и най-модерния и усъвършенстван, но все още рядък танк Т-14 "Армата". Дали този танк съществува или не е неясно, но е по-добре САЩ да повярват в него. На тази тема е публикацията в The National Interest.

Такъв модернизиран танк може и да не притежава някои от усъвършенстваните характеристики на Т-14 „Армата”, но несъмнено е много по-икономичен. И Русия може бързо да наложи масовото му производство, произвеждайки стотици такива машини. Изработването на добри, макар и не перфектни модернизирани танкове, е много по-привлекателна перспектива, отколкото безкрайното очакване за появата на няколко, но по-модерни Т-14.

Едва ли беше първоаприлска шега, когато в началото на месеца в социалните мрежи се появиха изображения на строго секретния руски танк "Бурлак". Снимките показват модифицирано танково оръдие и купола "Бурлак", която се разработва от 2005 г.

Тази програма стартира с цел да замени основните бойни танкове от съветската ера с нови до 2025 година. Програмата предвиждаше използването на нов боен купол за двама души, която може да бъде инсталирана на шасито T-72, T-80 и T-90. Но поради финансови проблеми проектът беше замразен за неопределено време и много се говори, че през последните години не е постигнат напредък в тази област.

Но изведнъж Дилън Малясов съобщи на страниците на блога на отбраната, че новият купол наскоро е забелязан в социалните мрежи. Авторът се позовава на потребителя на Facebook Алексей Хлопотов, който пише: "Бронетанково ... Уау ... каква красота изплува във форума на „Отвага”. Шаси T-80BVM с преработено бойно отделение "Бурлак". „Очевидно трябва да се разхожда нещо свежо и дори видеоклип някъде. Даниил Некинен е тема, която...”

Постът във Facebook е придружен от снимка на T-80BVM с масивна кула, напълно различна от предишните съветски/руски дизайни.

Руският военен блогер предоставя допълнителни подробности за програмата Burlak. Целта на проекта е да се модернизират съществуващите руски танкове и танкова технология, в крайна сметка създавайки модерен основен боен танк. Преди това този проект лежеше на рафта, но тук е уместно да се отбележи, че би могъл да стане много по-икономичен от танка Т-14 "Армата", който многократно закъснява.

Блогерът казва още: „Танкът използва нов дизайн на купола с нисък челен профил и подвижен транспортно-товарен модул. Бронезащитата на челната част на корпуса и кулата има модулен дизайн. Екипажът е настанен в корпус под защитата на кулата, отделно от боеприпаси и гориво. Боеприпасите са разположени в автономен транспортно-товарен модул в задната част на купола, който има изхвърлящи се панели."

Той също така отбелязва, че куполът е разделен на три отделения: за оръдието, за командира на танка и за артилериста. По този начин се осигурява допълнителна защита без увеличаване на габаритните размери и с минимално увеличение на теглото. Освен това автоматът за зареждане на оръдието е инсталиран извън бойното отделение. В резултат на това в случай на пожар от боеприпаси експлозията ще бъде насочена навън, вътрешността на танка ще остане непокътната и няма да има сериозен риск за екипажа.

По-важният момент е, че куполът на Burlak може да се монтира на шасито на танк Т-80, от който в Русия има стотици и дори хиляди.

Такъв модернизиран танк няма да притежава някои от усъвършенстваните характеристики на Т-14, но несъмнено е много по-икономичен. И Русия може бързо да установи масовото му производство, произвеждайки стотици такива машини. Изработването на добри модернизирани танкове е много по-привлекателно от това да се чака безкрайно появата на няколко, но по-модерни Т-14.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com